Jerez: internationale sherryweek

Jerez: internationale sherryweek

Jerez: internationale sherryweek: 7 – 13 november 2016

Binnenkort start de derde editie van de ‘International Sherry Week’, een initiatief van het ‘Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry’, (de Sherry – Jerez wijnraad) in Spanje. Dit internationale festijn is het hoogtepunt voor veel Sherryfans over de hele wereld die hun favoriete wijn in het zonnetje zetten. Vorig jaar werden in 25 landen meer dan 2000 sherry evenementen georganiseerd. Ook Nederland is als tweede exportland van Sherry een belangrijke deelnemer aan de Sherryweek, die plaatsvindt van 7 tot 13 november 2016.

jerez-pzIn de tweede week van november zullen duizenden restaurants, bars, wijnwinkels en bodegas over de gehele wereld Sherry proeverijen organiseren, speciale menu’s serveren, en andere Sherry evenementen organiseren als een ode aan de bekende Zuid-Spaanse wijn. Ook particulieren kunnen thuis deelnemen door bijvoorbeeld een Sherry avond met vrienden te organiseren. Foto’s en aankondigingen kunnen geregistreerd geplaatst worden op de site sherryweek.wine en gedeeld in social media met #sherryweek. De registratie voor zowel professionele evenementen als privé feestjes is al mogelijk.

Online samenkomen                                                                                   

Centraal in de ‘International Sherry Week’ staat het interactieve online platform sherryweek.wine. De microsite werd recentelijk beloond met twee marketing awards van Drinks International. De promotie via diverse sociale media kanalen leverde in 2015 meer dan 20 miljoen(!) hashtag impressies met #sherryweek op. Het biedt een platform aan professionals om kennis uit te dragen, aan semi-professionals om hun passie te delen en aan consumenten om kennis te vergaren van één gemeenschappelijke liefde; Sherry wijnen. Over de gehele wereld worden alle #sherrylover(s) verzameld op één virtuele plek.

Opmerkelijke initiatieven

Vorig jaar was een opmerkelijke nieuwe deelnemend land China, met maar liefst bijna 200 evenementen. In Engeland en Amerika werden twee maal zoveel evenementen geregistreerd als in het jaar er voor. In Nederland werden 25 initiatieven geregistreerd. In 2016 zal in Mexico een poging gewaagd worden het wereldrecord te verbreken voor de meeste mensen die op hetzelfde moment wijn proeven (huidige record: 5,095). Daarnaast zullen diverse twitter proeverijen worden gehouden.

Nederland

In Nederland zijn de ambities groot. “Als één van de belangrijkste afnemers van Sherry, hopen we Nederland groots op de kaart te zetten binnen sheryweek.wine/nl” zegt Yuri Pieplenbosch van het Haagse Marketingbureau Alterego. Hij roept alle importeurs, wijnverkopers, horeca, bloggers en liefhebbers van Sherry op om alvast te beginnen met het plannen van een of meerdere eigen Sherry evenementen. Iedereen kan meedoen, de enige voorwaarden zijn dat Sherry centraal staat en meerdere mensen bij het evenement betrokken zijn. In Nederland wordt vooral opgeroepen om een favoriete shapa (Sherry met tapa op het glas) te registreren, maar iedere creatieve invulling van een persoonlijke of professionele activiteit kan wereldkundig gemaakt worden via de website. In social media kunnen ideeën uitgewisseld worden met andere Sherry liefhebbers met behulp van #sherryweek. Nieuws en updates zijn te volgen op de Nederlandse social media kanalen.

Registreer uw evenement hier

De Eerste Soester Wijnschool