Johanniter met gerookte visschotel

Johanniter met gerookte visschotel

Hybrides

In de Winelife staat een aardig artikel over hybride druiven. Leuk en speels uitgelegd. Ook ik heb in de winkel een wijn van hybride druiven staan. De Linge Wit Johanniter uit de Betuwe. De druif johanniter werd in 1968 gecreëerd in het Freiberg Research Center in Baden-Württemberg. Vernoemd naar de toenmalige directeur Johannes Zimmerman.  Deze schimmeltolerante, hybride wijndruif is een kruising tussen de riesling en seyve-vilard. Zo lees je het vaak op het internet. Helemaal precies is het echter een kruising tussen: riesling x (seyve-villard 12-481 x (ruländer x gutedel) ). Het tikje friszure aroma bestaat uit een vleugje meloen wat citrus, mandarijn, wat appel. De wijn vertoont overeenkomsten zowel met Riesling als Pinot Blanc. Het kleine bittertje is mooi verpakt in wat restsuiker. De druif heeft zijn plekje in Duitsland veroverd, maar ook in Zwitserland. En in Nederland!

Wijnplanten

De Johanniter is dus een hybride druif. Dat wil zeggen, voor de nieuwsgierige wijnliefhebber, niet 100 % Vitis vinifera maar een kruising met een andere druivensoort. Dus bijvoorbeeld een druif van de Noord-Amerikaanse wijnplantenfamilie Vitis riparia. In dit geval is het aandeel niet-vinifera afkomstig van de seyve-villard 12-481. Overigens, ruländer is een Badens synoniem voor pinot gris en gutedel is hetzelfde als de chasselas.
Deze witte druif (ook SV 12-481 genoemd) is een interspecifieke nieuwe veredeling tussen Seibel 6468 x Seibel 6746, met genen van Vitis berlandieri, Vitis labrusca, Vitis lincecumii, Vitis rupestris en Vitis vinifera. De kruising van de schimmelresistente hybriden werd aan het begin van de 20e eeuw uitgevoerd door Bertille Seyve (1864-1939) in de wijngaard Seyve-Villard, met behulp van creaties van Albert Seibel.

Wijnspijs 🙂

Ha ha, laten we eerlijk wezen, dat hoef je als wijnliefhebber toch helemaal niet te weten als je gewoon een fijne wijn wilt drinken bij je voorgerecht van gerookte vissoorten als paling en zalm met wat hollandse garnaaltjes. Te lekker. Zo’n mooi aangericht bordje met de garnaaltjes in het midden en de gerookte vissoorten als een ster er omheen. Doe er ook wat gerookte heilbot bij. Geen makreel hoor. Die is te vet. Deze prachtige zalmbonbons lijken me ook een perfecte combinatie. Zoek je het meer in de kaashoek, denk dan eens aan een klassieke geitenkaassalade met wat uitgebakken spekjes.
Riesling, Sauvignon Blanc, Verdejo allemaal heerlijk, maar eens een keertje dicht bij huis met zo’n verrassende wijn is ook wel heel erg leuk! Johanniter van het Betuws Wijndomein. De winkel is volgend weekeinde (23, 24 juli) gesloten maar verder blijven we open. De wijnschool gaat eind augustus weer open. De 23ste is een herhaalles, daarna starten de nieuwe cursussen weer! Welkom.

www.smaakvanwijn.com/wijncursussen-sden/