Kaas en wijnworkshop

Kaas en wijnworkshop

Kaas en wijn: vrijdag 15 maart 2019

Hoe wordt kaas gemaakt? Hoe komt het aan zijn smaak, aroma en wat kun je er allemaal mee doen? Kaasrecepten en kaasboeken, ze zijn volop verkrijgbaar. Goed uitgewerkt. Absoluut, alleen hoe het smaakt de kaas en wat zijn eventuele partner kan zijn, hmm dat is lastig proeven met een boek.geiten1

Door de eeuwen heen

Al eeuwenlang zijn kazen een onderdeel van de maaltijd. Worden bereid uit allerlei melksoorten van koe, schaap en geit. Waarschijnlijk melkte men vroeger het vee dat rond de nederzetting liep en dikte door de warmte de melk langzaam in. Er ontstond een andere consistentie. Van dun vloeibaar, naar lobbig vast. De schepping van een zuurachtig kaasproduct was een feit. Verse kaas die je kon smeren.

Kaaskoppen

Vandaag de dag gaat het er anders aan toe. Het beginsel is gelijk, maar de uitvoering verschilt. Per melksoort, per streek, per kaasmaker. Kaas kun je goed naar type indelen:
Verse,
zachte,
halfharde,
harde kaas

En dan hebben we natuurlijk de wit-,  blauw- en roodschimmeltjes. Voor alle soorten is wat te zeggen, maar eens en voor al Nederland is een kaasland bij uitstek! We worden niet voor niets  als ‘kaaskoppen’ bestempeld.

Kaaswaag

Snuffelen in boeken is een van mijn liefhebberijen. Zo heb ik ook verschillende kaasboeken in bezit. Het is mooi te zien wat de verschillende landen met kaas hebben zo is bij ons De Kaaswaag in Gouda te bezoeken waar in de zomer de kaas voor de deur verhandeld wordt. “De Goudse kaasmarkt bestaat al vanaf 1198. Eeuwenlang kwamen alle boeren uit de omgeving bijeen om op het marktplein hun kaas te verkopen.”

Kaastraditieskaas

Ieder land kent zijn eigen kaas en kaastraditie. Ook Noorwegen, Zweden en Denemarken, waarbij de laatste wel het voortouw neemt. Engeland heeft zijn cheddar, zijn stilton&port traditie, maar Engeland biedt zoveel meer. Kazen voor bij het bier, de boerenkazen en verschillende regionale specialiteiten. Frankrijk, ja wie, laten we wel wezen, wie heeft er nog nooit de oerbekende brie of camembert geproefd? Er is zoveel meer in dit land, dat grenzend aan Zwitserland ook ronde damschijven gruyere maakt. Zogeheten gruyere de comté.

Zeg je Zwitserland, dan zeg je bergkäse als appenzeller en raclette. Alleen om die kaas al zou ik elke jaar in Zwitserland willen zijn. Dan Italië met zijn parmezaanse, zijn gorgonzola en zijn mozzarella.
Nee natuurlijk houdt het kaasmaken niet op buiten deze paar landen. Spanje, Griekenland, Hongarije elk land kent zijn eigen kaastraditie. Het is een onlosmakend waardeproduct in ons leven.

Kaas&wijnworkshop

Op vrijdag 15 juni is er in Studio Smaak van Wijn een kaas&wijn special! Hierbij staan de kazen in de spotlights, lekker proeven dus. Daarnaast kijken we welke witte, rode of misschien mousserende wijn nu passend is. Nee, zeker niet alleen maar rood op tafel dus. Reserveren kan hier!

De prijs van deze workshop is € 32,50
Informatie: 06 24 20 97 11

Op 12 oktober is de volgende Kaas&Wijn combiworkshop.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren