Kaas en wijn, hoe lekker!

Kaas en wijn, hoe lekker!

Munsterkaas, klassiek of modern

Iedere kaasliefhebber kent hem wel. De doordringend geurende kaas uit Munster. Munsterkaas is een kaas uit de Vallée de Munster. Al ruim 1300 jaar geleden produceerden monniken in dit Elzasser dorpje Munster deze inmiddels wereldberoemde kaas. De kaas heeft een hele sterke penetrante geur en een even sterke smaak. Als je je boodschappen in de auto legt en je woont wat verder weg, dan zal je de lucht van deze kaas niet snel vergeten. Het is een koemelkkaasje overigens. Als je deze link volgt, kom je bij een filmpje en zie je hoe het kaasje tot stand komt.

Wijnreis

Tijdens onze wijnreisje door Baden namen we een keer als dessert een kaasplankje. Nee, geen mengeling van allerlei kaassoorten, we beperkten ons, omwille van de wijnkeuze tot één soort. In dit geval de Munster.

Traditiegetrouw is men geneigd om hier dan de Gewurztraminer bij te drinken. Ook wij vroegen hier braaf naar. Maar de Weinstube waar we aan tafel zaten, had dat niet in huis. De wijnkelner adviseerde ons wijn van een compleet ander druivenras. Muskateller. Nou zijn wij niet vies van uitproberen, dus ja, “kom maar door”, zeiden we eensgezind.

Tjonge jonge, wat een leerpuntje! Het bleek een –match in heaven– te zijn. Bij Weingut Faber hebben we vervolgens direct twee verschillende Muskatellers in geslagen. Inderdaad bij de Kaas&Wijn activiteit zal ik deze zeker laten proeven.