Kaas, wijn en vijgen

Kaas, wijn en vijgen

Of hoe maak je een mooie kaasplank

Ja, het blijft warm vandaag, ook morgen misschien wel bewolkt, maar toch volop warmte in ons land. Ook morgen ziet het er warm uit, misschien wel bewolkt, maar warm. Echt uitgebreid dineren, mwah dat zullen we niet doen. Het is tijd voor een mooie kaasplank! Helaas worden er met de wijn en kaas combinaties nog altijd veel fouten gemaakt. Nu is fouten maken helemaal niet erg, maar wel als het daardoor de smaak van de wijn of van de kaas verpest. Gewoon jammer.

Dus op weg naar de kaasboer, lekker brood regelen, of zelf bakken, eventueel afbakken. Het kan allemaal. Wij winkelen graag bij Paul in Baarn of bij John aan de Hessenweg in De Bilt. Zij kunnen je ook goed adviseren, uiteraard over de kaas, maar ook wat leuke wijnspijs combinaties zijn met kaas.

Kaasplank

De kaasplank, of je hem nu thuis maakt of in een restaurant besteld, mag best heel divers zijn, maar als je een specifieke wijn erbij gaat drinken moet je dat echt op elkaar afstemmen.
Ben je een fan van geitenkaas, waarbij je van die heerlijke gelei van vijgen (zelf te maken!) kunt smikkelen, dan krijg je een aardig zuur mondje als je daar een van je fijne Bordeaux wijnen bij opentrekt. Maar andersom ook, stel je hebt een kaasplank vol harde oude boerenkaas, bijvoorbeeld de Twentse bunkerkaas en je zet daar een frivole wijn uit de Moezel naast, met lekker veel zuren en citrus, ja een hoogwaardige Riesling, dan kun je ook zwaar teleurgesteld raken. Niets mis met deze wijn. Niets mis met deze kaas, maar de combinatie, daar gaat het goed fout!

Bij kazen is het simpelweg net als in het overgrote deel van de wijnspijswereld. De smaken moeten niet moeten botsen, maar elkaar complementeren. Ze moeten qua mondgevoel en smaakgehalte min of meer op hetzelfde niveau liggen. Wil je toch een diversiteit van kazen, dan zou je ook met verschillende wijnen kunnen werken.  Wat simpeler is een type kaas kiezen, bijvoorbeeld romige witschimmels met een Chardonnay, een Grauburgunder of een Duitse Dornfelder. Houd je meer van roodschimmels, dan is de Gewürztraminer vaak een uitgelezen combinatie. Zo zijn er talloze mooie combinaties te maken.  Over kaas gesproken, ben je een fan, dan moet je zeker het Kaasboek van Betty Koster lezen. Zij geldt als de kaasexpert van Nederland en brengt in dit boek een bezoek aan de meest uiteenlopende boeren.

Onze kaasplank

Trotsmarkt

Hoe onze kaasplank er uit zal zien? In dit geval geen vijgengelei erbij. Klik op deze link om te weten hoe je dat zelf kunt maken. Wij zijn gek op blauwschimmels, maar ook op goede harde kazen. Dit keer gaan we voor de laatste waar zeker overjarig Nederlandse kaas niet zal ontbreken, maar ook Gruyère deel zal uitmaken. Daarnaast wat halfharde soorten als morbier en de koemelk kaas uit Emilia Romagna: de provolone piccante. En de wijn? We gaan overzee naar Zuid-Afrika! De Meerlust Rubicon uit Stellenbosch.