Kaasbroodjes en Silvaner

Kaasbroodjes en Silvaner

We blijven vandaag een beetje in de makkelijke keuken. Het is weer mooi weer dus buiten lunchen, in de kantoortuin, op een terras in de stad, misschien gewoon op je eigen balkon of in de tuin. Het volgende gerechtje is echt zo’n buitendingetje dat je binnen een handomdraai gemaakt hebt. Ze noemen het “Elzasser Kaasbroodjes”. De beroemde wijnen uit deze wijnstreek zijn heerlijk en passen er prima bij, de Pinot Blanc, Gris, de Sylvaner. Ook de Muscat, de Gewurztraminer, de Riesling zijn uitstekend, maar die zou ik zelf niet bij dit snackje zetten.! De Pinot Noir wel. Misschien vroeger een beetje dun, tegenwoordig wat voller van smaak en kleur. Veel boeren geven hem ook een zoen van hout. Die zal je niet bij de supermarkt vinden hoor. Daarvoor moet je naar de echte wijnhandel.

Wijnonderwijs!

wijnschool Soest

Ha dat is net zoals wijncursussen. Die worden je momenteel te kust en te keur aangeboden. Facebook stroomt over! Maar waar je ook woont, wees verstandig en kies voor een echte wijndocent. Zoals Esther Meijer in het oosten van het land met ‘Anywine’ of Gabrielle Salvatore richting de kust. Dat zijn vakvrouwen, die al jarenlang doceren en met twee benen superstevig in de wijnwereld staan. Kortom laat je ook in wijnkennisland geen knollen voor citroenen verkopen! Lesgeven is echt een vak!

Zo dat wilde ik toch even gezegd hebben. Nu terug naar het Elzasser Kaasbroodje 🙂 waar niet alleen de Elzassers zo goed bijpassen. Ook bij de buren in Rheinhessen maken ze van nagenoeg dezelfde druiven verrukkelijke wijnen.

Het is geen geheim dat SmaakvanWijn gek is met de familie Hartmut und Petra Bernhard uit Frei Laubersheim. De Weissburgunder (Pinot Blanc) en de Grauburgunder (Pinot Gris) worden hier met liefde gemaakt. Als je daar eens door de wijngaard hebt gelopen, uitleg hebt gekregen van Hartmut zelf, dan smaken de wijnen nog lekkerder. Ha ha, dat laatste is misschien onzin, maar het is wel heel fijn om daar te zijn.

Bernhard

Silvaner / Sylvaner

Op dit moment zet ik bij de wijncursus voor het Wijnvignet ook een geweldige Silvaner in ( let op: silvaner is de Duitse druif, sylvaner is de Franse!) . Predikaat ‘Auslese’. Een ronde wijn met heel veel smaak. De wijngaard ligt op de Hackenheimer Kirchberg. Het is een snoepje bij het kaasbroodje.

In de keuken

Simpel hoor! De boodschappen: een blik croissant deeg, 1 ui, 100 gram spek in blokjes, 1 ei en 200 gram Mon Chou, of welke verse roomkaas je maar wilt. Hak wat bieslook fijn en wat lente -ui. Vier eetlepels geraspte kaas.

De oven gaat aan op 200 °C , het deeg gaat uit het blikje. De ui snijd je in ringen die je in de koekenpan fruit. Op het bakblik bekleed met bakpapier vorm je van de lapjes deeg kleine rondjes. Druk ze een beetje plat en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.  

De roomkaas in blokjes snijden en over de deeglapjes verdelen. Nu de uienringen erop leggen, de blokjes spek uitstrooien en wat geraspte kaas. Je bakt ze in 20 minuten af en voor het serveren kan het bieslook mengsel er over heen. Heerlijk. Mahlzeit!

wijnschool soest