KaasWijnproeverij in maart

KaasWijnproeverij in maart

kaaswijnproeverijKaasWijnproeverij als start van het weekeinde

De 18de eeuwse Franse, advocaat en politicus maar vooral ook gastronoom Brillat – Savarin zei het al: een nagerecht zonder kaas is als een mooie vrouw met maar één oog 🙂

Kazen om te smullen

Neem bijvoorbeeld de Taleggio. Een zachte gewassen korstkaas die afkomstig is uit het gelijknamige dal in het Bergamo gebied in Lombardije. De zachte koemelkkaas toont zich met strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. Bij jonge kaas is de korst en het vloeipapier op de kaas eetbaar. Oudere korsten worden licht zanderig. Taleggio is een typische Lombardije-kaas, met een zacht licht stevig zuivel. De kaas wordt ook geproduceerd in Piemonte en in Veneto. Vroeger werd de kaas alleen geproduceerd in de zomer, maar tegenwoordig gedurende het hele jaar. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak.

Toscane om mee te matchen

kaaswijnproeverijChianti, de rode wijn uit Toscane past wonderwel bij deze zachte kaas. Deze droge rode wijn uit Toscane die voor 80 tot 100% uit Sangiovese, tot 10% uit Canaiolo Nero en tot 15% uit Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot bestaat. Vooral de laatste jaren is door de inzet van vele goede wijnhuizen de kwaliteit enorm vooruit gegaan. Tegenwoordig is de Chianti (en met name de Chianti Classico) een wijn die een plaats verdient onder de grote wijnen uit Italië. Maar ook de fruitige Pinot Nero, bijvoorbeeld uit Alto Adige is een passende match.
Zoals de bijzondere wijnen van Elena Walch. Internationaal bekend Italiaans wijnbezit uit Alto Adige. Terroir in het vaandel, met de individuele expressie van de bodem, het klimaat en het groeien van de druiven op deze natuurlijke plek. Geweldig om dat te proeven natuurlijk.

wijnproeverij

KaasWijnproeverij in maart

Zomaar een voorbeeld uit de Combi kaas&wijn proeverij. Het zijn altijd kleine feestjes! En een knallend begin van het weekeinde bovendien. In maart is er weer zo’n avond. Zo’n avond waarbij Studio Smaak van Wijn zich koestert in geuren van schapen, koeien en geitenmelk 🙂 Waarbij we de kazen smelten (Morbier) en matchen met witte, rode en soms ook zoete wijnen. Als je van kaas

houdt, wel dan moet je hierbij zijn.