Kalk-steen verstopt in de klei!

Kalk-steen verstopt in de klei!

Kalk-steen verstopt in de klei!

Kalk-klei, ja dat is nu een bodem die grandioos druiven als tempranillo maar ook pinot noir kan dragen. Dit specifieke bodemtype vindt men over de hele wereld. Van South-Australia tot aan de Hautes Côtes de Nuits.

Limestone, calcaire, kalk, het is niets anders dan calciumcarbonaat. Marmer is natuurlijk een bijzonder voorbeeld van dit kalk mineraal. Ha ha, als het nu over marmer gaat, dan kan ik het niet laten om hier meteen een fijne Toscaanse reistip los te laten.
De marmergroeve van Carrara. “Tijdens een bezoek aan de marmergroeven van Carrara mag je ongetwijfeld de Cave di Fantiscritti niet overslaan. Deze kathedraal van marmer is de bekendste en mooiste van Carrara, het was hier dat Michelangelo zijn blokken marmer zorgvuldig ter plaatse kwam selecteren.”

Kalksteen kan bedekt zijn met allerlei ander materiaal als bodembedekker, maar kalksteen kan ook een deksel zijn op een waterreservoir waar goed gewortelde wijnstokken hun lange tentakels onder kunnen dompelen.

Ribera del Duero

In Ribera del Duero, het gebied op de oevers van de beroemde Duero, die in Portugal voor het gemak Douro genoemd wordt, vormt kalkklei een van de belangrijke ingredienten voor de mooiste tempranillo wijngaarden. De wijnstreek ligt op zo’n 800 meter boven de zeespiegel. De nachten zijn fris, de zuren en de aroma’s blijven gevangen in de bessen. De bodem wordt als ideal bestempeld met zijn mix van kalk, klei en rivierslib.

In Ribera wordt alleen rode en rosé wijn geproduceerd. Witte wijn laat men over aan de Rueda, iets verder stroomafwaarts richting Portugal gelegen.

Voor de rosé wordt vooral de garnacha tinta ingezet. De tempranillo, hier tinto fino geheten, wordt overigens geassisteerd door cabernet-sauvignon, garnacha tinta, malbec, merlot en albillo mayor.

Vega Sicilia

Vega Sicilia is wel de meest fameuze wijn uit het gebied. Tevens de duurste. Deze zo spectaculaire Spanjaard is niet de enige bron van inkomsten van Vega Sicilia. Het terrein is ruim 1000 ha groot, wordt voor de helft bedekt met pijnbomen en zo’n 200 ha  wordt voor de wijnbouw gebruikt. Mijn eigen ervaring met deze grote wijn berust helaas op een deceptie. Voor een dinertje met vrienden trokken wij onze enige fles VS open en ja hoor…… aangetast door TCA. Enfin, gelukkig hadden we meer moois in huis 🙂

Meer weten over bodem, theorie en de praktijk proeven? Volg dan in het najaar de wijncursus “Bodem, theorie en praktijk”!