Kelder schatten in Rijckholt gevonden

Kelder schatten in Rijckholt gevonden

Column van Marja van Beek

Er zijn van die mensen die je altijd bij blijven. Ook in de wijnwereld. Niet door extravagantie, door uiterlijk vertoon of poenerig gedrag! Nee integendeel juist door bescheidenheid heeft hun uitstraling een inspirerende impact. Dat naast kennis van zaken! In Limburg woont zo iemand.

Opgegroeid in het westen en levend in het zuiden, net over de grens van Nederland. Bijen, kinderen, zijn lief, en boeken als Voyage au bout de la nuit van Céline staan hoog genoteerd op de waardelijst van zijn leven. Niet perse in deze volgorde.

Niet gespeend van een zekere eigengereidheid. Dat is waar. Stokpaardjes worden graag bereden. Ook zo iets. Kennis van zaken – wijnzaken  – fenomenaal. Maar ook levensbeschouwelijk weet August Hoon mee te praten.

Daar hou ik van. Van die mannen, vrouwen die het verschil maken. Waar je naar luistert en ook tegen ingaat als het te veel naar een kant gaat. Naar zij die echt wat te zeggen hebben. Hoon is zo iemand. Bekend en berucht om kennis en waar hij voor staat in de wijnwereld. Kennis die al wortelt in de vorige eeuw, als hij – begin jaren  tachtig –  besluit naar Bordeaux te gaan. Doel: werken op Chateau Lascombes, deuxième grand cru classé, goed voor zo’n 118 ha aan wijngaarden in Margaux.

Een tekst op zijn website onderstreept nog eens hoe hij is:

Momenteel zijn er geen evenementen gepland, maar elke zaterdagmiddag is er wel iets interessants te proeven en, heeft u specifiek omschreven interesse, dan passen we de keuze aan. Best is me even tevoren te melden, zodat de wijnen op temperatuur gebracht kunnen worden.”

Dat zijn woorden van een wijnliefhebber! Geen ‘kom maar binnen met je knecht, ik pak wel wat’, nee, het kader is duidelijk: heel erg welkom, maar help me om je het beste van het beste te laten proeven, in de allerbeste conditie!

Ik leerde August eind jaren 90 kennen. Tot twee keer toe gingen we met een groep studenten op wijnreis naar de Elzas, waar ik onder andere kennis maakte met een van zijn toenmalige favoriete Elzashuizen: Domaine Jean-Paul Ecklé et Fils in Katzenthal. Vanuit wijnstad Colmar La Route des Vins d’Alsace. Overdag struinden we door de wijngaarden, wandelingen waar August ten volle zijn kennis ten toon spreidde – waarbij wij hem af en toe licht irriteerden en verbluften door niet altijd de volle 100% aandacht te geven. Niet aan hem en niet aan mergel, kalk en  zandsteen. Ik schaam me nog!

‘s Avonds zaten we in de kroegjes in het historische stadscentrum, vlak bij het museum Unterlinden. Discussieerden we met hem over toen hoogst belangrijke zaken, die ik me nu niet meer herinner. Maar wel dat het een leuk spel was om August op de kast te jagen. Een serieus man!

Zijn wijnwinkel bij het kasteel van Rijckholt is al jarenlang goed gevuld met zelf uitgekozen wijnschatten, gekozen van wijnmakers met wie hij in de loop der jaren een diepgaande band heeft opgebouwd. Niet alleen hij, ook Reinier, zijn zoon schijnt dezelfde wijngenen voor het zoeken naar parels in wijnland te hebben.

mauzacZo eentje als Domaine Plageoles, Cahuzac sur Vère uit Gaillac. Hiervan zegt hij het volgende:  “De wijnen van de familie Plageoles zijn uniek in hun soort. Veelal bereid van authochtone druivenrassen, waarvan enkelen zelfs letterlijk voor uitsterven zijn behoed. Voor meerdere rassen waren zij de eersten om deze aan de vergetelheid van de historie te onttrekken, zoals de ondenc en prunelart. Enkele rasen vindt u zelfs nergens anders en zijn daarmee uniek in hun soort, zoals verdanel en mauzac noir.”

August Hoon: Geen etalage van kennis, maar een kluis op een kier vol waardevol wijn – en maatschappelijk engagement! Aan jou als je hem spreekt, om die kluisdeur verder te openen. Als je wilt, lukt het 🙂