Kent u deze Vin de France uit de Bordeaux ?

Kent u deze Vin de France uit de Bordeaux ?

Door: Marja van Beek

Gisteren was de laatste avond op  de oude locatie  in Soest. Smaak van Wijn was hier altijd een  graag geziene gast bij Mandy de Jong in haar ‘kookschool’ achter  tennispark Soestdijk: Mandy’s Kookwerkplaats. Een prachtige, fijne ruimte! Wekelijks aan de ruime proeftafel voor een cursus met wijn in de hoofdrol. Het is voorbij, want binnen afzienbare tijd gaat het Wijncoachingbureau over naar een prachtige ‘eigen’ ruimte! Naar de  Wereld van Smaak van Wijn! 

De laatste avond bracht ons bij  wijnen uit de Bordeaux en de Loire. Cépage Chenin Blanc, Cabernet Franc, een verhaal over Pétrus. Houtgerijpte l’Arfeuille van sauvignon blanc, semillon en muscadelle proeven naast een frisse Sauvignon Blanc uit Touraine van Domaine Clos Roussely.  Vincent Roussely laat deze wijn enkele maanden rijpen op de lie (  het bezinksel van dode gistcellen waarin enzymen nog springlevend zijn ) om zodoende een iets vollere en complexere wijn te maken. Komt bij Gommers vandaan! Kortom, druk met de Bordeaux en de Loire!

De cursisten brengen zelf graag wijnen mee. Uit de kelder opgeduikeld, soms allang vergeten. Zo proefden we gisterenavond, geheel in de sfeer van de Bordeaux ‘Chateau Bourbon La Chapelle’ 1997! De eigenaar van deze fles zat wat gespannen in zijn glas te staren. Zou de wijn, met de bruine gloed, nog wat hebben of …. ! Er lagen immers nog twee kisten in de kelder 🙂 Ai, jammer, maar helaas. De wijn was echt een beetje ingestort. Futloos en fruitloos. Leertonen, iets mondopdrogende tannines, natte hond en zwembroekjes. Ja, je maakt wat mee op zo’n avond. En een bevestiging dat je niet iedere wijn zo maar  lang kan wegleggen.
Zeker als je een aantal dozen tegelijk hebt gekocht,  is het niet onverstandig af en toe eens te kijken – lees proeven – hoe de status van de wijn is. 1997 bracht ons helaas nu niet veel vrolijks meer in het glas. “Misschien als je er iets bij eet”,  opperde iemand.  “Dan heb je tenminste wat lekkers in je mond,”, grapte de volgende. Als je cursus volgt via Smaak van Wijn, weet dan  dat je continu aandacht krijgt :).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sm2WhvlTSx4&w=560&h=315]

Wat gisteren ook open ging was de ‘Vin de France’ l’Autrement!  Van Chateau Lamery. Eigenaar Jacques Broustet doet er hier alles aan om zijn wijnen zo fruitig mogelijk over te laten komen. Fris, geen houtgebruik, rijpe fluwelen tannines met een klein rafelig randje, een droppige neus naast een bom van donker fruit. De hand geplukte druiven komen van wijngaarden waar de gemiddelde opbrengst laag gehouden wordt. 25 hl /ha. De wijnstokken van  zo’n 25 tot 70 jaar dragen hun kleine hoeveelheid rijpe, zoete druiven onder een zwaar bladerdak.  De klassieke Bordeaux druivenrassen: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en malbec. Uitsluitend gezond fruit doorstaat de selectie en gaat de vinificatie aan in kleine betonnen tanks.

Het domein ligt zo’n 50 km ten zuid-oosten van Bordeaux en is sinds 1935 in de familie. Rond het oude huis wordt een kleine drie hectare grote wijngaard met gezicht op het zuiden vakkundig – biodynamische – onderhouden. De bodem bestaat uit goed doorlaatbare klei- en zandgrond. Entre Deux Mers territorium.

Sinds 2006 is Jacques hier één met de natuur! Geen traditionele vinificatie meer, vooraf gegaan door een druivenoogst van kunstmestwijngaarden, bespoten met chemicaliën. Nee! Deze hebben plaats gemaakt voor  kruidenpreparaten, planten, natuur! Het werk wordt gedaan op basis van de stand van de planeten om ons  heen. Rudolf Steiner biodynamica in optima forma! Geef leven aan de bodem! Worm doet uw werk! En krijg daar de natuur voor terug.

De wijn is ‘gemaakt’ voor charcuterie, voor mals rood vlees, voor gerookte kwartel of een parelhoen met vruchtensaus.  Pas op traditionele Bordeauxdrinker! Je verwacht niet wat je proeft in deze volle sappige wijn!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Rw15d9f5AW0&w=560&h=315]