Kent u Studio Smaak van Wijn al?

marja in keukenDoor: Rudie de Groot

Voor het ‘wijngesprek’ van vandaag sprak ik  met de oprichtster van het Wijncoachingbureau voor Food & Wine over haar nieuwe wilde wijnplannen. 

Het mooie van wijn is zijn veelzijdigheid! Zonlicht gevangen in water. Feestdrank ten tijde van huwelijken en ceremonieel vertoon. Belangrijk tijdens de eredienst in de kerk. Aardig tijdverdrijf op een terras. Van barbecuebegeleider  tot  kerstgeschenk.

In Soest woont een vrouw, die er ook nogal van onder de indruk schijnt te zijn. Ze drinkt het, ze vertelt er over, ze schrijft  er over. Binnenkort verkoopt ze het zelfs.  Marja van Beek, van het Wijncoachingbureau voor Food & Wine. Hoofdredacteur van Smaak van Wijn en wijntrainer in Studio Smaak van Wijn.
Ze heeft me op een klapstoeltje gezet midden in een lege kale winkel. Kopje koffie op een  kratje, plakje cake erbij. Vers van de bakker om de hoek.

Hoe ben je op het idee gekomen om een wijnwinkel te gaan beginnen?

“Ja, dat is vanzelf ontstaan. In de loop van de jaren dat ik me met wijn bezig hield, heb ik nooit aan deze mogelijkheid gedacht. Ik ben niet commercieel, in tegendeel. Maar ik kan wel het ‘verhaal van wijn’ heel goed op mensen overbrengen. Er is zo verschrikkelijk veel over te vertellen en uit te leggen. Te laten zien, te laten proeven, te matchen met gerechtjes die passen en die niet passen. En juist die wijnkant ligt mij goed. Ik heb niet voor niets vijftien jaar lesgegeven op een HBO hotelmanagementschool. Ruim vijf jaar geleden kwam een eigen wijntrainingsbedrijf erbij – goede banden met het Wijninstituut – en vervolgens het online wijnmagazine voor de wijnliefhebber. Smaak van Wijn!  Nu is het tijd om de cirkel te sluiten.”

mosa wvsvanw 3Maar dan heb je het over artikelen schrijven, over wijncursussen , over  proeverijen, maar hier zitten we in een winkel?
 “Dat klopt. Dit gaat  inderdaad een wijnwinkel worden. Echter, dat wordt niet de core business! Er zitten hier hele goede wijnwinkels in Soest, zoals bijvoorbeeld de winkel van onze goede vriend Leon Gommers. Of de webwijnsite waar mijn zoon werkt. BuyYourWine.com van Majo Diepman.”

Ha ha ha, dus je hebt een wijnwinkel, maar je stuurt de klanten door?

“Je zou het wel denken als je het zo zegt ja. Gelukkig ligt  het net iets anders. Hier, waar jij  nu op een klapstoeltje zit, zal de ‘Wereld van Smaak van Wijn’ ontstaan. Ik ga een wijnomgeving scheppen waar mensen naar toe komen om wijnles te krijgen, proeverijen te bezoeken, recepten uit te zoeken voor hun Kerstmenu of een vriendendiner bijvoorbeeld  en om passend wijnadvies te krijgen!
Je staat aan het begin van een  allesomvattende Wijnwereld dus 🙂 🙂 !”

Hoe moet ik dat dan zien? Recepten uitzoeken? Kerstmenu maken? Wat bedoel je daar precies mee?

“In Studio Smaak van Wijn staat de wijnbeleving voorop! Noem het gebakken lucht, noem het gastvrijheid, noem het een roze wolk. Noem het het huiskamergevoel!

Hier kun je terecht voor wijnadvies! Je krijgt gasten en weet misschien niet eens wat je moet eten! Dan ga je naar de Wereld van Smaak van Wijn en vind je recepten, boeken en advies van een culinaire wijnpro.  De jaren dat ik na het hoteldirecteurtje spelen bij Acoor zelf achter de kachel van Restaurant ‘t Hoogje hier in Soest heb gestaan, hebben mij qua kennis geen windeieren gelegd. Hier, in de Wereld van Smaak van Wijn is de tijd gekomen om de zaken aan elkaar te smeden.

Daarnaast kun je hier wijntrainingen volgen, van Wijnvignet tot aan het Wijnbrevet. Je kunt  Food & Wine workshops doen, of  een workshop ‘Vegetarisch eten met wijnen’. Hier kun je straks echt verrassend veel.

wijnbladenWaar jij  nu zit, daar komt de grote tafel. De proef- en aanschuiftafel! Daar kun je in kookboeken snuffelen, in wijnbladen lezen. Maar ook alle cursussen worden aan die tafel gegeven. In de beslotenheid van de zaak. In kleine gezelschappen!”

Maar ga je nu wel of geen wijnen verkopen?

“Ha, ha! Zeker wel! Er komt een elegante collectie van door Marcel en mij zelf uitgezochte wijnen. Wijnen met een verhaal. Veelal uit wijngaarden waar we geweest zijn. Van wijnboeren die we zelf gesproken hebben.

Van Fris tot Krachtig tot Vol! Alle smaakstijlen kun je hier over ruim een maand vinden. Dus zeker gaan we hier ook wijnen verkopen! En glazen. En wijngadgets en nou, ja …. alles!”

Heb je ook een specialisme? Een land, of een streek?

“Ja, maar die houd ik nog even geheim 🙂 Naast invulling op alle niveaus met wereldse wijnen, veelal ook biodynamisch gemaakt, komt er een prachtige serie uit één streek met een uitwaaiering over het hele wijnpalet met wijnen voor alledag tot aan de premiumklasse! Ik kan eigenlijk niet wachten! Een fantastische streek!”

Wijn voor alledag?

“Ja, je weet wel, waarvan je altijd een doosje in de kelder hebt liggen, in de kast hebt staan, op voorraad hebt! Omdat het zo’n adaptieve wijn is. Soepel, makkelijk en vriendelijk. En zo prettig geprijsd! Dat geloof je echt niet!
Die je makkelijk even hier ophaalt, met je spaarkaart  bij de hand, omdat je met die dozen kan sparen :)”

Ik heb het idee dat je het allemaal al uitgewerkt hebt toch?

“Ja, in mijn hoofd misschien wel inderdaad, maar er moet nog heel veel gebeuren in een maand tijd. Hier zijn ze keihard aan het werk. Volgende week komt de vloer er in, dan de tafel, en zo bouwen we het op. Daarnaast moet ik opeens aan allemaal wijnvreemde zaken denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pinautomaat? Een kassa…Tasjes en doosjes. Kerstpakketten. Exposities in de zaak.”

En je gaat weer op wijnreis naar de Bordeaux binnenkort of heb je dat toch maar afgezegd?

“Nee, zeker niet! Ik verheug me er bijzonder op om met het ‘sommelier’ gezelschap o.l.v. Michèle [1] de Bordeaux châteaux te gaan bestormen. Misschien heeft Marcel dan tijd in die week om wat dingetjes te doen. Hij heeft verstand van het programmeren van een kassa bijvoorbeeld. Ik niet.

Bovendien blijft ons magazine ook doorgaan, toch? Smaak van Wijn is net zo belangrijk straks als de winkel en  de wijncursussen! Je bent er niet voor niets bijgekomen :)”
En zo is dat maar net!


[1] Michèle Lainé van Sopexa den Haag

1 Reactie

  • Margo Samaras Posted 29 september 2013 22:51

    Veel succes Marja! Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

Reageren is niet mogelijk.