Syrah of merlot in de Bordeaux?

Syrah of merlot in de Bordeaux?

Code Oranje

Mijn moeder is inmiddels 94, haar vader – mijn opa tikte zelfs de 96 aan. Wat dat betreft, het kan! Ik kan straks Syrah uit de Bordeaux in mijn glas krijgen. Op zo’n dag als vandaag word je extra geconfronteerd met mogelijke gevolgen van de klimaatopwarming. Veilig het bos in gaat even niet, fietsen tegen de wind in vandaag is geen pretje en de bomen in de tuin kraken en steunen in een gevecht met de wind. Code Oranje!

Klimaatopwarming

Als je de berichtgeving van Greenpeace volgt, huiver je voor wat de toekomst zal brengen. Gevolgen voor eilanden die onder water verdwijnen, land dat (te) ver onder de zeespiegel raakt, een Noordpool die over zo’n 70 jaar volledig ‘ont-ijst’ kan zijn, misoogst van groenten door het veranderende klimaat: “Wereldwijd zal de oogst van maïs, tarwe en rijst elke tien jaar met 2 procent dalen. Met name in ontwikkelingslanden, waar boeren niet de middelen hebben om de gewassen te beschermen, draagt dit bij aan voedseltekorten.”

Er zijn ook producten waar je misschien niet zo snel aan denkt die kunnen lijden onder de opwarming van de aarde. Wat te doen als er straks geen chocolade meer gemaakt kan worden bijvoorbeeld, of je als je thee de koffie in zijn geheel vervangt omdat de Arabicabonen de klimaatverandering niet overleven en we espresso in 2050 op onze buik moeten schrijven.

Tip: Boeken kan hier :)

Wijnboeren in Bordeaux

Bordeaux anno 2050

Syrah uit Bordeaux, zal het zo’n vaart lopen? Er wordt veel over mogelijke veranderingen in de wijnbouw geschreven momenteel.  Fransbert Schermer verduidelijkt in een recent van zijn hand verschenen artikel hoe en wat de Bordeaux te wachten kan staan. Geen syrah, maar bijvoorbeeld wel een grotere rol voor de cabernet franc of de hittebestendige Portugese rassen. Hoogleraar Wijnbouw Kees van Leeuwen aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux geeft zijn visie in een duidelijk artikel in het NRC van eind 2015.

De algemene tendens lijkt dat merlot het kind van de rekening dreigt te worden. Deze vroegrijpende druif zal het meest zuchten onder de droogte en de stijging van de gemiddelde temperatuur. Veel onderzoek nu richt zich op de druivenrassen en onderstammen. Aanpassen, anticiperen, dat is de boodschap. Niet afwachten dus, maar aanpakken!

Climate Change

Climate Change

Een laatste artikel kwam vanochtend via Twitter voorbij. “While climate change threatens coastal cities and generates extreme weather, the effects of global warming could bring good news to some of France’s most esteemed vineyards.” Als volgt eindigend: “At the end of the day, people are still going to want to grow wine in Bordeaux in the future,” Cook says. “So, we wanted to get more information about what is happening here [due to climate change], so that people could use that information. Winemakers do not need to be complete slaves to what the environment does.”