Kloosters, wijngaarden en kalk ….

wijngaard Copyright (c) 123RF Stock PhotosBourgogne, wat weet jij van de wijnen van Bourgogne?  Kom je ook tot rood en wit, mousserend en snoepjesfruit in het zuiden? Kijk aan, dan is het tijd om je geest even op te frissen. We nemen je graag mee naar het midden van Frankrijk. Daar waar hemelsbreed tussen Dyon en Lyon de Bourgogne zijn wijngaarden uitstrekt. En Chablis dan, vraag je je misschien af. Natuurlijk, eerst Chablis. Een wat verdwaald stuk ‘witte’ wijngaard ten noordwesten van Dijon, maar wel echt Bourgogne. 

De verbindende factor in deze wijnstreek is de druif, de chardonnay voor wit en de pinot noir voor rood. En de bodem. En duizenden jaren van vakmanschap.  De Saône-et-Loire vormen het oostelijke deel, Yonne en Nievre samen het westelijke deel. De hoofdstad is Dyon. Beaune met zijn prachtige bouwwerk in het hart van de stad: het Hospice dat gesticht werd door Nicolas Rolin, de kanselier van Filips de Goede en zijn vrouw Guigone de Salins, ligt wat verder naar het zuiden. Daar waar de Côte de Nuits de Côte de Beaune begroet. Bij het Hospice behoort 800 ha aan wijngaard. Hiervan behoort 52 ha tot de allerbeste van Bourgogne.

Op de weg daarnaar toe vliegen wijngaarden voorbij, monnikenkloosters omringend zoals in Gevrey-Chambertin waar de Yves de Chazan, abt van Cluny een klooster liet bouwen, ommuurd met een wijnpers en opslag. Een ander beroemd klooster met een grandioos wijngaardverleden is het ommuurde Clos Vougeot. Het landschap na Beaune wordt meer gedomineerd door witte wijnen zou je kunnen zeggen. Met Meursault als de belangrijkste gemeenteappellation – zonder grand crus – overigens. Wie kent niet de boterige, weelde die van deze wijngaarden afkomstig is!

Web - IB 1 DG 250 - Vendanges  en Beaujolais - Daniel Gillet Inter Beaujolais copyright (5)Ben je bij Bouzeron, dan heb je de gouden heuvels inmiddels verlaten. Misschien vreemd, maar hier kom je in tegenstelling tot de rest van de Chalonnaisse waar je aanbeland bent, niet de chardonnay, maar de Bourgogne aligoté tegen. Sind het einde van de vorige eeuw bestaat er de herkomtsbenaming Bouzeron met als wijn Bourgogne Aligoté.  Als je doorrijdt, verschijnen vanzelf de eerste wijngaarden van de Maconnais. Ondanks dat er inmiddels zeker geld geïnvesteerd wordt in deze wijnen, komt nog steeds bijna driekwart van de coöperaties. De kracht van deze streek vinden we meer in het wit dan in het rode sap. En wat er rood is, is voor het overgrote deel gemaakt van gamay noir. De bekende Beaujolaisdruif. Gamay noir à jus blanc.
De beste herkomstbenaming in de Maconnais vinden we nog altijd in Pouilly Fuissé. Niet te verwarren met Pouilly Fumé. De wijngaarden aan de voet van de rots van Solutré liggen beschut in een klein microklimaat.

beaujolaisTot slot reizen we door naar de Beaujolais. Een bijzonder wijnbouwgebied met een andere bodem dan de rest van de Bourgogne en een andere rode druif: de gamay à jus blanc. Twee  procent van de Beaujolaiswijnen is wit van 100% chardonnay. Ja, ook hier staat die druif dan weer met de voetjes in de kalk.

Opgefrist? Wel, deze vogelvlucht heeft je misschien wel weer wakker geschud. Maar wil je meer? Kom dan naar de masterclass Bourgogne op woensdag 6 mei. Niek Beute neemt je mee over onbekende paden, met bijzondere wijnen die allemaal wel Bourgondisch zijn!

Mooie boeken over meer dan alleen maar wijnen zijn o.a.  ,Bourgondië -kunst – landschap – architectuur’ en het boek Burgundy – The Great Domaines of Burgundy, Dat overigens wel uitsluitend over wijnen gaat 🙂

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/