Koffie in de Cabernet

Koffie in de Cabernet

KoffieKoffie-aroma in de Champagne

Vega Sicilia, de bijzondere wijn uit Ribera del Duero heeft het, Brunello di Montalcino bevat het soms, Château Angélus kan het hebben, in Clos Vougeot kun je het herkennen, Tokaji Aszù laat het je proeven: het aroma van koffie! Maar geen zorgen, niet uitsluitend de duurste wijnen ter aarde geven dit bijzondere aroma weer.

Net als cacao is het een aroma uit de kast van de roostergeuren. Je komt het tegen in rode bewaarwijnen die een rijping op nieuw eikenhout hebben ondergaan. Spectaculair en zeker niet direct voor de hand liggend is de koffie in oude Millesime champagnes. Wauw, dat verwacht je toch niet.

Herkomst

Over het ontstaan van koffie bestaan uiteraard vele legendes. Monniken zouden een ongewone extase bemerkt hebben bij hun geiten na het eten van de vruchtjes van een voor hun onbekende struik. Er zoemen meerdere van dat soort verhalen rond. Over cacao, koffiebonen maar ook druiven. Zo zou Noach volgens een Joodse legende een geit van gistende druiven hebben zien eten, waarna hij – de geit, behoorlijk in ‘de lorem’ raakte.

koffie branden

Koffie branden in Hotel Post-Plaza Leeuwarden

Koffie komt naar alle waarschijnlijkheid uit Ethiopië en werd van daaruit verspreid naar tropische landen rond de evenaar waaronder  Zuid-Amerika. Deze zogenaamde “Coffee Belt” of koffiegordel vind je tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring.

Koffie bonen

De belangrijkste variëteiten die verbouwd worden zijn de coffea Arabica en de coffea Robusta ( Canephora). De bloeiende koffiestruik brengt bessen voort met twee zaden. Die vormen het hoofdbestanddeel. De zaden worden gebrand en zo ontstaat het koffie-aroma. Het aroma bevat meer dan 850 organische verbindingen maar het belangrijkste is furfurylmercaptaan*. De roostergeur van koffie.

Kattenbak

Vreselijk als de kat van de buren jouw tuin als zijn kattenbak heeft bestempeld en lustig zijn behoeftes in zijn territorium (maar jou tuin) doet. Maar katten hebben wel wat met drank. We kennen natuurlijk de uitdrukking kattenpis die vaak gebezigd wordt als iemand zijn neus in een straf glas Sauvignon Blanc stopt. Eerlijk gezegd klinkt ‘buxus’ wat vriendelijker, maar ja ieder zijn pleziertje. Zo kunnen kattenkeutels weer een relatie hebben met je espresso! Kopi Luwakbonen behoren tot de duurste koffiebonen ter wereld, gemaakt van koffiebessen die gefermenteerd zijn in de maag van civetkatten.  Op dit moment kost een onsje van deze bonen zo’n 35 euro. Tja, dan vallen de prijzen voor wijn toch weer mee!

Scheikunde

*Voor de liefhebber: furfurylmercaptaan is een organischische verbinding die een furan bevat dat is gesubstitueerd met een sulfanylmethylgroep. Het is een heldere kleurloze vloeistof als het puur is, maar het wordt geel van kleur bij langdurig staan. Het heeft een sterke geur van gebrande koffie en een bittere smaak. Het is een belangrijk onderdeel van het aroma van gebrande koffie. Bron: wikipedia