Over Koningsdag en pannenkoeken

Over Koningsdag en pannenkoeken

Zondag, 30 april

Het begon met Prinsessedag, de eerste op 31 augustus 1885, daarna Koninginnedag genoemd. Hoe goed kan ik het me nog voor de geest halen, de aubade op Paleis Soestdijk. De lange rijen die langs het bordes schuifelen. De kleine prinsjes die op en over het bordes lopen te donderjagen. Maar nu hebben we Koningsdag met een 50-jarige koning en een bloedmooie koningin. Nee, ik ben geen monarchist in hart en nieren, maar ik prefereer dit sprookje wel boven het gedoe met een president. Om de zoveel jaar verkiezingen, wat een gezeur. Nu is het tenminste klip en klaar.

KoningsdagPannenkoeken op Koningsdag

Na de Oranjesoezen en alle traditionele oranje hapjes, drankjes en wijnen sluiten wij de week af met ouderwets Hollandse pannenkoeken. De hele familie is thuis. Dus ik bak en bak en bak. Met appel, met spek, maar vooral veel met ‘alles’ 🙂 Spek, ham, kaas, appel en …. sambal. Een van de lievelingscombinaties in dit huis. Terwijl ik dit nu schrijf, kijk ik op de natte parkeerplaats voor ons huis, weer een regendag dus. Arme vakantiegangers die in Nederland gebleven zijn. Ook wij zaten ooit eens met toen nog kleine Beekjes een week in Zeeland. Bijna voortdurend in de regen. Nog nooit zoveel ganzenbord, mensenergerjekapot en kaartspelletjes gedaan. Brrrr

Wijn kiezen bij pannenkoeken is geen sinecure, maar je moet het ook weer niet te ingewikkeld maken. Het smaakprofiel van de ronde meelplakken is overwegend toch filmend. In de kast zoek ik tussen de wat rondere wijnen. Mijn keuze valt zonder daar echt moeilijk over te doen snel op de Tiefenbrunner Chardonnay. Natuurlijk kan Pinot Blanc of Weissburgunder, Grauburgunder, Pinot Gris of een Niet-Elzas-Gewurztraminer zelfs ook.

Tiefenbrunner

Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuidtiroler sfeer. Buiten op het terras genieten bezoekers van een zuiver glas wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeer de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard. Nog een week of acht en we zijn er er weer eens. Wat ooit bekend stond als de appelboomgaard van Noord-Italië, daar komen ook de meest fantastische wijnen vandaan!

Het vloeibare Südtiroolse goud is een aanrader! Ook bij gewone simpele pannenkoeken 🙂