De smaken van Spanje

De smaken van Spanje

paddenstoelen

Kookboek “De smaken van Spanje” van niemand minder dan Claudia Roden is een bijzonder boek! Roden schreef al eerder fantastische kookboeken op haar naam. Daarvan zijn de ‘Joodse Keuken ‘ en  ‘Duizend-en-een smaken’ twee indrukwekkende voorbeelden die in je boekenkast thuishoren! Sinds 1968 schrijft zij haar kookboeken. Ze woont inmiddels in Londen, is moeder en grootmoeder en nodigt met regelmaat vrienden uit om, zoals zij dat zegt: “de dingen te proeven die ik ontdekt heb”! Vijf lange jaren heeft ze aan dit boek gewerkt! Een andere kijk op de Spaanse geschiedenis!

 Claudia Roden

Claudia Roden werd in 1936 in Zamalek, Egypte geboren in een welgesteld Joods milieu. Ze woonde in een appartement samen met haar ouders en haar twee broers. Er was een nanny om voor de kinderen te zorgen en een Egyptische kok die de maaltijden voor de familie klaar maakte. Veel van het familieleven speelde zich af in en rondom de keuken. Voor de vrouwen was de beste manier om contact te hebben door in de keuken gezamenlijk te gaan koken waarbij de laatste roddels en nieuwtjes over tafel gingen, de sfeer en heerlijke geuren samen met het geklets van de vrouwen maakten het een paradijs voor kinderen. (Bron: Jonah Freud – de Kookboekhandel.com)

Een inkijkje…

De smaken van Spanje is niet zomaar een receptenbundel! Nee, het is een fantastische inkijk in de cultuur en kookkunst van dit deel van het Iberisch Schiereiland! Het verhaalt van de geschiedenis van de Spaans-Noorse keuken, over het joodse erfgoed. De keuken waarin geen reuzel, maar olijfolie gebruikt werd, waardoor de bakgeur zo sterk geassocieerd werd met joods zijn, dat zelfs oude christenen zonder joodse voorouders olijfolie meden uit angst dat ze voor joden aangezien zouden worden, vertelt la Roden. Ook de kloosters blijven niet onbesproken. De  katholieke kerk in Spanje had veel invloed op de kookgewoontes. Bepaalde luxe gerechten en diverse kookboeken komen vanuit de kloosters die beroemd waren om hun gastronomie. Met prachtige tot de verbeelding sprekende foto’s worden de regio’s door de schrijfster onder de loep genomen; door de stofkam gehaald, zeg maar. Landschappelijke kookkunstverhalen. De keuken van het noorden, die van het dorre binnenland en kokerij van ‘langs de Middellandse zee’. De regionale keuken verspreidt zich buiten de grenzen van de autonomia. Als de kring van een steen in het water. Het laatste deel van het ‘Magnum Opus’  is de afdeling recepten, geordend – gecategoriseerd naar diverse keukenonderwerpen zoals  ‘entremeses de verduras y ensalades’: warme en koude groentegerechten. Doorspekt met persoonlijke ontmoetingen die het boek nog Spaanser maken.

‘De smaken van Spanje’ is briljant! Een Spaanse kookbijbel waar je zoveel in kunt lezen dat je niet eens aan koken meer toekomt 🙂

Food & Wine

Ik maak dit weekeinde een verrukkelijke voorgerechtje met rijst en champignons. We drinken Verdejo bij uit Rueda. Erre!  Dan is het cirkeltje weer rond. De Spaanse Keuken.