Kroatië – een nieuwe wijn ontdekking

Eeuwenoude procedés in vakant

Kroatië wordt steeds meer ontdekt door wijnliefhebbers. Met name op het schiereiland Istrië zijn interessante wijnen te ontdekken, omdat de wijnboeren daar nog gebruik maken van eeuwenoude procedés. Istrië ligt aan de Adriatische zee en lijkt in menig opzicht op overbuur Italië. Dat is niet gek, de provincie  is duizend jaar lang door de Venetianen bezet geweest. De Italianen hebben hun sporen dan ook nagelaten in de architectuur en in de gastronomie. De Istrische keuken lijkt sterk op de Italiaanse. Ook de wijnen zijn zeer bijzonder. Een goede reden voor een wijnliefhebber om voor de volgende vakantie Kroatië uit te kiezen.

Casanova

Wijnbouw in Kroatië dateert al van ver voor onze jaartelling. De wijnen hebben van oudsher een zekere faam: de 18e eeuwse womanizer Casanova was bijvoorbeeld gek op de refosc-wijn, een ondersoort van de rode teran, die hij in Istrië had gedronken. Lange tijd produceerde Kroatië vooral voor de interne markt, totdat het land in 1995 onafhankelijk werd. De wijnboeren die in bulk produceerden voor de socialistische coöperatie werden van hun taken ontheven en de kleine wijnhuizen die al eeuwenlang volhardden in hun tradities werd de ruimte gegeven.

Kabola

Kabola, een wijnlandgoed in het uiterste noorden van Istrië, is één van de betere wijnmakers. Kabola onderscheidt zich met een uniek procedé van andere wijnstreken, namelijk een proces gebaseerd op de manier waarop Romeinen al  in de oudheid wijn maakten. De hele druiven gaan na de pluk in een grote amphora, die voor zeven maanden in de grijze mergelgrond wordt begraven. Het chateau heeft een prachtig gerestaureerd landhuis tussen Momjam en Buje en is open voor bezoekers. Driekwart van de productie bestaat uit Malvasia, een frisfruitige witte wijn. Verder wordt er ook pinot en muskat gemaakt. Vanuit de provinciehoofdstad Pazin zijn richting het noordelijke Buzet vijf wijnroutes langs tientallen wijnboeren uitgezet. Deze zijn herkenbaar aan de bruine bordjes met “Vinska Cesta”. Een goede gelegenheid om naast de Malvasia ook de dieprode Teranwijnen te leren kennen.