Kroatië land vol ‘vreemde’ druiven

kroatie 2Regelmatig komen we van onze reizen met nieuwe ideeën terug, vol inspiratie, vol voornemens die vervolgens niet uitgewerkt worden of blijven hangen, ergens in de pijplijn van onze creatief brein naar het toetsenbord. Jammer. Er zou nog zoveel meer geschreven kunnen worden. Maar, maar, maar….nu hebben we toch weer eens iets bij de kop wat we wel uitgewerkt hebben! Waar we voor zijn gegaan.

Als we Hugh Johnson checken over dit land in centraal Europa zegt hij het volgende: “Kroatie is een fascinerend wijnland met veel unieke druiven en streken die ontdekt moeten worden. Kroatië is onderverdeeld in kust (Primorska Hrvatska) en binnenland ( Kontinentralja Hrvatska). Plaatselijk worden hoge prijzen betaald voor de grote rode wijnen van de kust die veel alcohol bevatten, hoewel de verkopen wel te lijden hebben van de economische cirisis.”

Het land heeft ongeveer een kleine 40.000 ha aan wijngaarden. De Kroaten gebruiken een eigen systeem voor kwaliteitsbewaking. De wijnen met een beschermde geografische aanduiding vallen in drie categorieën. Je kunt ze herkennen aan letters. De S staat voor kwaliteitswijnen,  B voor kwaliteitswijnen en C voor landwijnen.

Vandaag hebben we drie druivenrassen, typisch voor Kroatië op de proeftafel! De  druif graševina hier is  dezelfde als de welschriesling. De druif is in goede handen bij  de Krauthaker die we  op de proeftafel  hebben en kan van droog tot hoge kwaliteit edelrotwijn opleveren.

Er zijn veel inheemse druivenrassen in Kroatië. Zoals bijvoorbeeld de babic, die we ook geproefd hebben, maar ook namen als maraština an zelenac gonzen rond. Dan is er nog de Kroatische zinfandel! Beter gezegd, de – bijna uitgestorven crljenak. Maar er is nog veel meer. Ook bij ons op de tafel staat de Bolfan Rajnksi rizling.

Krauthaker Grasevina: een wijn die je gekoeld moet drinken, maar niet te koud. De zuren zijn in balans met het zoet. De wijn is droog. Tonen van citrusfruit maken de wijn lekker als aperitief. De wijn kan een zekere mineraliteit niet ontzegd worden! Hier is de druif als cépage gebruikt, maar ook wordt hij wel geblend met de chardonnay.

kroatie 1Bolfan Rajnski rizling: een gastronomische wijn. Mooie begeleider van tongrolletjes gevuld met zalm bijvoorbeeld. Goed in zijn zuren, zoals riesling gewoon is, zeer mineraal met perzik – en honingaroma’s.

Zlatan Babic is een rode wijn van het gelijknamige Kroatische ras babic. Een wijn voor bij het haardvuur! Diepdonker van kleur met een fruitkraam aan bosfruit ( zwarte en blauwe bessen)  en het peperige van een Syrah! Perfect voor bij het wild in de komende maanden.

Gek zo als soms alles bij elkaar lijkt te vallen! Deze wijnen komen van “De Vreemde Druif”. We gaan binnenkort eens naar een van de proeverijen van deze ‘rare druif’!  Maar zelf kunt u ook gaan. Sinds september hebben ze maandelijks wel wat te doen! Check de website daarvoor even:

“Bij wijn wordt al gauw gedacht aan Frankrijk en haar buurlanden aan de Middellandse Zee. Maar ook in bijvoorbeeld Engeland en Kroatië vind je glooiende heuvels vol met wijnranken. Vreemde Druif trekt eropuit en brengt het beste van deze onbekende wijnen naar Nederland. In de webshop vind je een verrassend assortiment met verborgen pareltjes uit de onbekende wijnwereld. Elke keer weer een nieuwe ontdekkingsreis!

Vreemde Druif treedt buitende gebaande paden en laat je kennismaken met onbekende wijngebieden.

Vreemde Druif is opgericht door Suzanne van Winsen met de overtuiging dat de wijnwereld wel wat frisse nieuwe ideeën kon gebruiken. Na maanden proeven, contacten leggen en website bouwen is Vreemde Druif van start gegaan. Na een vliegende start is het team uitgebreid met Gilles, creatieveling en ontwerper, Hilde, PR-tijger, en Joris, de logistiek stagiair. “