Kurkziek – hoe komt dat nu?

Kurkziek – hoe komt dat nu?

Kurkziek, wat een teleurstelling

Bah, wat kun je toch teleurgesteld worden door wijn! Ach, eigenlijk niet echt door de wijn zelf, maar door de geur die hij soms ontwikkeld heeft op zijn weg naar de volwassenheid. Kurkziek! Droevig nieuws. Jammer, zo jammer.

De afgelopen weken word ik zo maar uit het niets plotsklaps meerdere malen geconfronteerd met zo’n ‘off wijn’! Oftewel, kurk! Nee, geen kurk in de wijn, maar de bekende penetrante toon van nat karton. Van jute zakken. Dit keer betrof het een Bordeaux Blanc en potverdrie tot twee keer toe een Zuid-Afrikaanse wijn!

Natuurlijke afsluiter

Kurk is de meest gebruikelijke manier om de wijnflessen mee af te sluiten. Al in de 17de eeuw gebruikte men dit materiaal. Het is elastisch, natuurlijk, het laat geen vloeistof door. Helaas, als het mis is met de kurk, dan is de geur in wijn onmiskenbaar onaangenaam en dit komt nog altijd in zo’n twee tot vijf procent voor bij de wijnen in de fles. Je ruikt het soms niet direct, je moet  er soms wat moeite voor doen om het waar te nemen, maar in de smaak is het overduidelijk.

TCA

De oorzaak is 2,4,6 tricholoro-anisole, of makkelijker TCA. TCA is géén bacterie of schimmel die door de wijn sluipt, het is een chemische verbinding van moleculen die kan ontstaan doordat schimmels in contact komen met fenolen. Deze ‘chloorfenolen’ op hun beurt kunnen ontstaan door het reinigen van kurkstrips met chloor, maar dat gebeurt nu niet meer op die manier, echter ze kunnen ook op natuurlijke wijze ontstaan, in de kurkbast zelf bijvoorbeeld.

De afwijking kan ook in flessen met een schroefdop of kunststofkurk voorkomen. Bovengenoemde chloorfenolen kunnen namelijk ook in de wijnkelder zitten, op de pallets of in de barrique waar de wijn opgevoed wordt, TCA is dus geen bacterie noch een schimmel! Echt niet waar!

 

 

I