Eigen AOC voor La Clape

Eigen AOC voor La Clape

La Clape AOC

AOC of AOP, DOP, DO, DOCG, AVA, IGP, DOCa zo kun je maar door gaan met de letters van het alfabet. Allemaal kwaliteitsbenamingen voor wijnen die onder de zogenaamde BOB en BGA normen vallen. Waarbij BOB staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming en BGA betekent Beschermde Geografische Aanduiding. De voorwaarden voor de laatste zijn minder streng dan voor de eerste.

wijgaard-lavendelEuropese wijnwet

Dit alles vloeit voort uit de Europese wijnwet en regelgeving, waardoor iedereen geacht wordt dezelfde uitgangspunten te hanteren, dezelfde normen te handhaven. Alle wijn is daarom terug te voeren op twee soorten: ‘kwaliteitswijn’ en ‘wijn’. Hierbij vallen de zogenaamde BOB en BGA wijnen onder de noemer kwaliteitswijn, komt de wijn uit een niet beschermd kwaliteitsgebied dan is het simpelweg wijn.

Verkoop

Het spreekt van zelf dat een wijn uit een bepaald wijntechnisch beschermd gebied beter zal verkopen. Ieder jaar komen er derhalve in de Europese landen, ook buiten Europa trouwens, nieuwe erkende herkomstgebieden bij. Gaat het hierbij om een kwalitatieve standaard, dan is het natuurlijk uitstekend. Vaak echter is het een min of meer politiek-economische beslissing waarbij men een bepaald gebied graag omhoog stuwt, terwijl er geen eensgezinde wijn vandaan komt.

LanguedocEigen AOC voor La Clape

Een goed voorbeeld voor een verdiende AOC is de  La Clape AOC!  De La Het kleine rotsachtig gebied in de buurt van Narbonne brengt al jarenlang mooie wijnen voort. Hier in een hoekje van Frankrijk dat tegen de zee aan schuurt, in een volstrekt mediterraan klimaat wordt grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, en carignan verbouwd voor rode wijn. Wijnen voor de AOC moeten tenminste twee druiven uit de gsm-serie bevatten. Wit wordt gemaakt van bourboulenc, clairette, grenache, marsanne, piquepoul, rousanne en vermentino. Waarbij 100% bourboulenc geen uitzondering is!

Pech Redon

Alle voorwaarden voor een bijzondere wijn zijn aanwezig. De bodem die naast zandsteen ook kalk bevat. Keien in de wijngaard. Heel veel zon tot zo’n 3000 uur per jaar en een lekker koud windje, de Mistral. Een bijzonder en al zeer bekend wijn domein hier is het biologisch werkende  en gecertificeerde Chateau Pech Redon van Christoph Bousquet, die tevens voorvechter en nu voorzitter van deze eigen AOC La Clape is!

 

 blogpost-de-wijncoach