Wijnreistip: La route des vins du Jura

Wijnreistip: La route des vins du Jura

Ben je ook aan het surfen over het net? Weet je niet welke bestemming dit jaar de wijnreis van je leven gaat worden? Ik help je graag met wat informatie zodat het misschien makkelijker wordt om te kiezen!

JuraMet dank aan Louis Pasteur de wetenschapper die zijn leven wijdde aan de microbiologie! Het was voor het eerst in de tweede helft van de 19de eeuw dat hij ontdekte dat gistcellen een sleutelrol spelen tijdens de alcoholische gisting van een suikerdragende massa. Laten we voor het gemak druivensap zeggen 🙂
Hij begreep toen al dat gisten verantwoordelijk zijn – mede – voor het ontwikkelen van aromastoffen en smaken. De microscopische kleine cellen die hij waarnam, kregen de naam Saccharomyces cerevisiae, of te wel bakkersgist, maar ook wijngist.

Vandaag neem ik je mee naar een streek waar Pasteur veel onderzoek deed naar de werking van gist. De Jura! Hij bezat namelijk een wijngaard in Arbois, waar hij zich hier veel mee bezig hield. Wil je er meer over weten? Bezoek dan het tot museum ingerichte huis dat hij bewoonde.

Tja, daarna moet je even naar de wijnbar in Arbois, Les Jardins de St-Vincent. Van Stéphane Planche die zich in Arbois vestigde na een leven als sommelier onder andere in het prestigieuze La Tour d’Argent in Parijs! Onder andere!

savagnin-blanc-b-grappe-De wijngaarden zelf liggen versnipperd. Het is niet een aaneengesloten gebied. Je vindt de stokken tussen de weilanden, in de bossen, achter de huizen! Het maakt het idyllisch. Een landschappelijk geheel. Druiven als pinot noir en chardonnay vind je hier ‘op iedere hoek van de straat’. Maar daarnaast komen hier unieke wijnen vandaan, gemaakt met autochtone druiven als poulsard en trousseau. Natuurlijk de savagnin! Wat dat betreft is de Route du Vin natuurlijk een uitkomst!

“De savagnin is dé witte druif van de Jura en de enige druif voor de beroemde Château-Chalon en andere vins jaunes. Savagnin rijpt laat en wordt in november of december geplukt. De druif heeft een aroma van bittere noten. In Valais (Zwitserland) is het ras ook bekend en heet daar Heida. Savagnin wordt wel met chardonnay geblend, maar is ook als cépagewijn (wijn van één druivenras) te vinden. Dan is de wijn het meest karakteristiek.” schreef Ingrid Larmoyeur – Vinissima al op haar blog in 2010.

jura boekHeel bijzonder is het boek dat Wink Lorch over de Jura heeft geschreven! Heel geel ook trouwens 🙂 “The book that uncovers the secrets of the fascinating wines of the gorgeous Jura region in eastern France. Author Wink Lorch, who has been writing about these wines for over a decade, offers technical discussions on the wines, an insight into at the region’s history and shares often untold stories of over 90 wine producers from the smallest to the largest.”

Je vindt alle details op de website van Wink.