La Source des Vins 'gewoon' in Huizen

La Source des Vins 'gewoon' in Huizen

Het Comenius College in Hilversum stond misschien aan de wieg van zijn intellectuele vorming :), de wijnziekte kwam op de hotelschool, ‘verergerde’ op de Wijnacademie en bereikte zijn hoogtepunt in het mediterraanse deel van la douce France, waarna hij er niet meer van zou genezen. Arend Jan van der Broek is en leeft voor wijn. Een indrukwekkende portfolio aan grotendeels zelf geïmporteerde wijnen staat voor ons klaar in zijn “La Source des Vins”!

Vandaag toont hij – speciaal voor Smaak van Wijn – zijn wijnspijs kwaliteiten! Geniet van zijn keuzes en laat u verleiden tot werkelijk grootse wijnen!

Salade met jonge tuinbonen, verse geitenkaas en rucola // honing-citroenvinaigrette
***

licht gebonden venkelsoep met geroosterde noten // pain de campagne
***

gegrilde zalm met groene asperges // gembersinaasappelsaus
***

Aardbeien RomanoffAJ3

Bij de salade van jonge tuinbonen met geitenkaas ga ik heel klassiek 

2011 Pouilly Fumé Cuvée Les Cris, Dom. Alain Cailbourdin.
Cailbourdin is een generatiegenoot en vriend van wijlen Didier Dagenau, in de 80 er jaren op de Nederlandse
markt gezet door vriend en collega Helmer Otterman(die er helaas ook niet meer is) waarmee ik in die jaren de franse wijnstreken regelmatig onveilig maakte !
Beiden, Cailbourdin en Dagenau, stonden in de 80 er jaren aan de wieg van een ontwikkeling binnen deze AC om de wijnen op een hoger plant te tillen. Strenge selectie en lage opbrengsten kwam de Sauvignon hier zeer ten goede ! Beide heren experimenteerden ook voor het eerst met nieuw eikenhout voor de Sauvignon wat leidde tot twee vermaarde Pouilly’s, de Cuvée Silex van Dagenau en de Cuvée Triptyque van Alain Cailbourdin !
De Cuvée Les Cris is mijns inziens de best getypeerde Pouilly uit de streek, 2011 ontving *** in de Hachette, en wordt gemaakt van sauvignons van 40-50 jaar oud ! Natuurlijk combineert de frisheid van de sauvignon hier goed met de geitenkaas, de structuur van de tuinbonen sluit hier naadloos op aan. Les Cris heeft een mineraal karakter door de ligging op de Loireoevers, waarin zich hier nogal wat Silex, vuursteen en leisteen bevindt. De kracht van `les Cris’ zal voldoende zijn om de honing-citrus combi te ondersteunen.

aj2

Licht gebonden Venkelsoep

Ik laat me voor één keer niet verleiden om hier een wijn te serveren, echter ik ga Vincent achterna !!!!!!!!!!!
Koop een klein flesje Absint, tegenwoordig weer gewoon te verkrijgen, daar het werkzame en gevaarlijke bestanddeel thujon, tot vrijwel nul is gereduceerd. Neem het bijgeleverde absintlepeltje, leg daarop een suikerklontje en overgiet dit, boven een glas, met een klein borrelmaatje absint, steek het suikerklontje aan, brandt hartstikke goed, en kieper daarna de brandende Absint door je venkelsoep, even roeren en smullen maar!

– Gegrilde Zalm met groene asperges !

2011 Viognier ” Les Filles de Septembre” – Abeilhan, La Côte de Thongue, Languedoc
“Les Filles de Septembre” is het familiedomein van Francoise en Roland Géraud, 40 hectare groot, waarvan nog een groot deel aan de spuuglelijke “Cave Coôp” wordt verkocht aan de buitenkant van het dorp.  Francoise en Roland zijn de eersten – na 5 generaties – die zelf de fles ter hand hebben genomen en nu een groot deel van hun oogst zelf bottelen. De AC is de voorheen vernoemde VdP, vrij vertaald nu, PGI , Protected Geographical Identity ofwel IGP.
“De Meisjes van September” hebben bij mij een “eigen” naam opgebouwd in de jaren dat ik deze wijnen vertegenwoordig. Ik hoef maar aan te kondigen dat de “Nieuwe Meisjes” weer onderweg zijn en de aanvragen stromen binnen. Het bedrijf maakt een aantal interessante monocepages  zoals Viognier, Chardonnay, Sauvignon en een aantal “blends”. Hiervan is de “tradition rouge” mijn “Rouge d’été ” – mijn “Zomers Rood “.

AJ5Deze viognier zal goed combineren met het gerecht ! de wijn heeft een paar maanden “voeding” gehad in oude grote eikenhouten vaten en heeft dus allen maar wat ondersteuning van het hout meegekregen! de zachte bloemigheid en oriëntaalse geuren zijn  derhalve bewaard gebleven en ondersteunen dit gerecht volledig. Gember is hierin natuurlijk de kwade, maar lekkere genius in het verhaal, dus spannend is het wel.

– Aardbeien Romanoff

Crémant d’Alsace, Domaine Charles Baur  Familiedomein uit Eguisheim van 15 hectare groot. Baur wint vrijwel ieder jaar de prijs als zijnde beste Crémantmaker  van streek.  Niet verwonderlijk als je weet dat hij de Crémant twee jaar op de “Latte ” laat rijpen in plaats van de normaal gesproken 9 maanden ! De mousse is dan ook zeer fijn , de wijn is gemaakt uit 80% Pinot Blanc en 20% Pinot Auxerrois !! Productiemethode : “Traditionel”
Er zijn vele varianten op de “Romanoff”, voor mij is die met Vodka de enige originele, maar dan zou ik zelf nog even de pepermolen over het geheel heen jagen, liefst met groene peper…………..dan wordt de mondsensatie met de Crémant nog wat wilder!
Ik heb hier gekozen voor een “Brut” variant van de Crémant, omdat ik hier geloof in smaak tegenstellingen, dit zal het mondgevoel ten goede komen !!!

aj6Adres:     “La Source des Vins” – van den Broek Wijnimport & Advies – Meentweg 38 – 1271 PX Huizen nh – GSM 0651611752 – [email protected]www.broekwijn.nl

Wijnaanbieding voor de lezers van Smaakvanwijn.com, passend bij het menu:

2011 Pouilly Fumé , Cuvée Les Cris – Alain Cailbourdin  € 17,95 voor € 16,50 per doos van 12 flessen   € 195,00

2011 Viognier, “Les Filles de Septembre” – Côtes de Thongue   à € 11,45/fles per doos van 6 flessen     €   60,00

2012 “Tradition” , “Les Filles de Septembre” – Cotes de Thongue     per doos van 6 flessen    €   55,00

—-      Crémant d’Alsace, Domaine Charles Baur à € 17,50   per doos van 6 flessen    €  105,00

arendjan vd broekOver “La Source des Vins” – van den Broek Wijnimport & Advies:

“La Source des Vins” is een eenmansbedrijf, opgericht eind 80er jaren, met als enig doel mijzelf en omgeving te verwennen met originele en karaktervolle wijnen uit met name Frankrijk!  Mijn jarenlange werkzaamheden in de Provençaalse Horeca rondom en in St. Tropez hebben daar een grote rol in gespeeld, daarnaast vind ik het van groot belang mijn producenten met grote regelmaat te kunnen bezoeken en dat gaat in ieder geval
vrij makkelijk met het beloofde land zo naast de deur!
“Grote wijnen van kleine domeinen”, is een slagzin die dus goed bij mij past en door de jaren heen hebben we een uitermate prettig netwerk van wijnmensen opgebouwd in Frankrijk, alles gecentreerd rondom onze wijnproducenten! Sinds kort is er ook een Italiaanse tak ontstaan met ook daarin weer de zelfde visie:
op zoek naar zelfstandige wijnproducenten met visie, die trouw zijn aan hun streek, cultuur en achtergrond en die werken met respect voor natuur en omgeving!
“La Source des Vins” is ook de naam van ons proeflokaal annex “De Wijnbeleving”, waar wij iedereen met dezelfde wijnziekte graag ontvangen op donderdag, vrijdag en zaterdag, vanaf 13.00 uur aan onze “sneuveltafel”.  Presentaties, proeverijen, culinaire filmavonden, noem het maar wij doen het !!
Ook is de locatie te huur voor besloten proeverijen en geven wij op verzoek een échte onvervalste wijn/proef cursus !!

NB: De wijnen worden kosteloos geleverd binnen het Gooi, aan te bevelen is natuurlijk om de wijnen te komen halen bij “La Source des Vins” te Huizen! Misschien nog even wat nieuws proeven 🙂
Verzending wijnen tegen prijzen conform Post.NL € 6,95 per doos van 6 flessen !!

Bron recepten: Alle receptenkaarten zijn rechtstreeks op te vragen bij Smaakvanwijn.com