Lagrein in Duitsland?

Lagrein in Duitsland?

Jazeker! In Baden en Württemberg

Wie zei dat Lagrein alleen uit Zuid-Tirol kan komen? De wijnmakers van de coöperatie in Oberkirch hebben deze druif ook omarmd. Met een verbluffend resultaat, meer dan alleen lekker. Lagreinwijnen worden bijna altijd gerijpt in houten vaten, omdat de wijn hiervoor goed geschikt is vanwege zijn kenmerkende tanninestructuur en fijne smaak. De kleur van de wijn in een glas is donker. De smaak is vol en de zuren zijn fijn.

Nieuwe rassen

Begin 2014 werden enkele nieuwe variëteiten, waarvan sommige nog steeds een zeldzaamheid hebben, geclassificeerd voor Württemberg. Dus vrijgegeven voor algemene teelt. Daar hoorde ook de lagrein, de Zuid-Tiroolse krachtpatser bij.  Maar ook de roter riesling, een witte mutatie van de klassieke riesling is vanaf dat moment toegestaan. De piwis muscaris en souvignier gris, mogen dan ook in de wijngaard komen. (Piwi: pilzwiderstandsfähige Neuzüchtung).

Lagrein als rosé of riserva

Lagrein is een oud druivenras met een hoog kwaliteitspotentieel. Of het nu gaat om Lagrein Kretzer (In Süd Tirol bestaat een oude traditie rosé te maken van lagrein wat lokaal de Kretzer is.) Of om Lagrein “Riserva”, de Lagrein wijnen zijn altijd uniek. Het ras is veeleisend qua ligging en bodem. Lichte, vruchtbare, snel warme bodems aan de uitgang van de valleien zijn de beste Lagrein-zones zegt men. Lagrein kan ook met succes worden geplant aan de voet van de hellingen. Maar niet te hoog. Hoewel de klimaatverandering daar misschien op in zal spelen.

Merdingen is een plaats in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, en maakt deel uit van het Landkreis Breisgau-Hochschwarzwald, hier vind je dus de coöperatie Oberkirch waar ze de Lagrein omarmen. Ook Weingut Kalkbödele heeft de stokken in de wijngaard staan.

Baden Ortenau

Kasteel Hohenzollern

In Baden Ortenau zit Weingut Affentaler. Ook hier staat de lagrein parmantig op de helling. In 2004 zijn de lagreinstokken uit Zuid-Tirol geplant. Het ras is goedgekeurd voor proefteelt en is de enige plant in zijn soort in Baden. De rijping op hout geeft de wijn de nodige toets. Deze rode wijn is donker en vol van smaak, rijk aan tannines en met aroma’s van pruimen en een tastbare mineraliteit. De rassenwijn heeft aanvankelijk een samentrekkend effect. Voldoende rijpingstijd in de fles kan het hoge tanninegehalte tegengaan. In de mond domineren tonen van bessen, met een vleugje zure kersen in de afdronk. Tja, dit smeekt om een reisje!