Lagrein, is dat ook een druif?

Lagrein, waar verbouw je in hemelsnaam Lagrein?

Nou, bijvoorbeeld in Alto Adige = Südtirol. Waar de burger Italiaans is, maar de ‘looks’ Tirools zijn. De bekende cantines liggen op de heuvels van Sankt Magdalena.

Je eet hier Parmigiano, schinken  en speck. Je pakt ook hier net zoals in veel andere wijnstreken van Europa de “weinstrasse”. Die begint hier bij Vilpian en kronkelt zo door langs de wijngaarden en de kleine dorpjes waar je terecht kunt voor allerlei proeverijen en rondleidingen. lagrein

Ook voor de Lagrein, een blauwe druif uit de heuvels van Alto Adige. Pruimen, kersen, aardse tonen of soms zelfs chocolade. Een intense donkere kleur en veel rijp donker fruit!

De wijn is niet te zwaar, niet al te veel tannines,  kan desondanks wel enkele jaren bewaard worden. De roséversie van deze wijn noemt men Lagrein Dunkel.  Wil je naar Alto Adige, dan ga je natuurlijk naar de mooiste Kellereien. Veel info vind je op de website van de Suedtiroler-weinstrasse.

Marzemimo en teroldego zijn andere typische druiven uit deze regio. En zoals Wine grapes vertelt, is Lagrein zelfs een kruising tussen teroldego en een tweede tot op heden nog onbekende ouder. Hoewel er druk wordt gespeculeerd is het niet duidelijk welke!

De lagrein wordt niet heel makkelijk rijp, daarom staat hij veelal in het dal,  op de zanderige alluviale bodem. In de volle zon.  Alluviaal is het losse materiaal dat door de rivier is afgezet. De bodem in het wijngebied heeft een belangrijke functie in de wijnbouw. Lars Daniels MV van ‘Wijn van Lars’ heeft het  onlangs nog eens haarfijn uitgelegd. Nieuwsgierig? Lees hier meer over binnenkort.

 Nu natuurlijk nieuwsgierig naar de Lagrein! Met weinig moeite te bestellen bij Wijnhuis Alto Adige! Hier vindt u ook de wijnen van de uitmuntende wijnmaker Alois Lageder!

“Wijnbedrijf Alois Lageder is opgericht in 1823 en net als Tenuta Josef Niedermayr een familieonderneming. Sterker nog, familie Niedermayr en familie Lageder zijn door een vroegere huwelijksverbintenis zelfs verre verwant van elkaar. In zekere zin kunnen we dus ook spreken van ‘familie’ wijn als we spreken over de Lagederwijnen die Wijnhuis Alto Adige voert.

Alois Lageder de visionair

dsc_3419De charismatische doch immer bescheiden Alois Lageder (vijfde generatie) is als visionair reeds decennia geleden  omgeschakeld op duurzame, biologisch-dynamische wijnbouw naar hoogste kwaliteitstandaarden. Zijn wijnen zijn Demeter gecertificeerd. Naast kwaliteit, staan traditie en innovatie bij Alois Lageder centraal.”