Lagrein versus Bordeaux

Lagrein versus Bordeaux

Donderdag 4 mei

Een beladen dag, nog altijd. Als ik laat op de avond thuis kom en wat ’terugblader’ op de tv, daarna met Marcel live indrukwekkende programma’s zie op npo 1 en 2, ben ik onder de indruk van de jeugd. Hoe velen van hen de verantwoordelijkheid voelen de herinneringen aan de zwarte periode in ons land vast te houden en door te geven. Ik, een na-oorlogs kind, geen baby-boomer zoals mijn oudere broers en zus. Echter ook ik groeide op in een periode waarin alles doordrenkt was van die verschrikkelijke tijd. De jeugd van tegenwoordig staat daar zo ver, zoveel jaren van af. Dus ja, respect voor hen, dat heb ik zeker! Het was onze oorlog. Daana werd het stil. Maar de oorlog is gebleven, hij heeft zich slechts verplaatst naar andere delen van deze aarde. Bizar en gruwelijk!

kurkenBordeaux

In 1924 begint de Joodse baron Rothschild met een opvallend initiatief. Art deco etiketten op de eerste gekurkte cru. Direct na de oorlog in 1945  zullen de ontwerpen blijven komen, van de hand van beroemde kunstenaars als Salvador Dali, Prins Charles en bijvoorbeeld Pablo Picasso. Bordeaux blijft de wereld boeien. Ieder jaar stromen de grootste journalisten, de beste wijnprofessionals naar Bordeaux om de nieuwe jaargangen te proeven, hun memoires te schrijven waarbij Bordeaux bidt dat ze toch maar positief zullen zijn. Een nimmer aflatend proces tot nu toe. Goddank is er meer onder de zon dan uitsluitend de kurken van Bordeaux, waar de ‘onbetaalbare’ wijnen de lekkerste zijn.

LagreinBijvoorbeeld Lagrein

Over het algemeen valt de verdeling witte wijn versus rode wijn in Alto Adige in het voordeel van de witte uit. Maar niet in Bolzano, niet in Merano en in de Val Venosta scheelt het maar 2 %. Rond Bolzano en Merano wordt veel schiava en lagrein verbouwd, bij Merano zie je dat pinot noir een opkomend ras is. Een toegestaan klassiek druivenras, net als merlot dat de laatste tijd ook in het wijndistrict van Merano een plaats heeft gekregen.  De authentieke rassen die bovenaan het ha-klassement staan zijn de schiava met 1157 ha en de lagrein met 416 ha.  Laat die laatste nu op tafel komen! De Tiefenbrunner Lagrein. Heerlijk sappig. Een soepele smaak waarin zuren en bitters duidelijk aanwezig zijn, zonder dat de balans wordt verstoord, drop, sap en veel frisheid. Wat eet je hierbij? Wat je maar wilt, bij ons op tafel komt een hammetje uit de oven. Lekker gekruid. Een prima combinatie! Lagrein! Onthoud de druif en zijn wijn.

 

 

Bewaren