Lamskoteletten met Pinotage “Christina”

Lamskoteletten met Pinotage “Christina”

Lamsracks

Een van onze lievelingsgerechten uit het Hoogje tijdperk was de lamsrack. Het vlees dat we in het restaurant gebruikten, kwam bij de Soester Slagerij van Asch vandaan. Perfecte kwaliteit. De ribbetjes vlees hebben die kenmerkende lamssmaak die zo heftig aanwezig kan zijn, zo anders dan kalfs- of rundvlees. Heerlijk. Als je lamsrack gaat klaar maken, reken dan op zo’n 4 koteletjes per persoon. Deze ga je een dag van tevoren in de marinade zetten.

wijnspijs

Aan de slag

Boodschappen: lamsracks, olijfolie (bezuinig daar niet op, maar zorg dat je altijd een goede in huis hebt!) knoflooktenen, rozemarijn.
Maak een marinade van de olijfolie, de uitgeperste knoflook en de rozemarijn. Smeer de koteletjes ook lekker in met een teentje knoflook. Zet de schaal afgedekt weg in de koelkast tot de volgende dag. Dan het vuur hoog onder je grillpan! De pan moet zo heet mogelijk zijn voordat je de lamsracks met wat zout erover, erin laat zakken, om en om bakken.

Garnituur erbij? Frietjes? Gebakken aardappeltjes,  rösti misschien? Of wat ook kan is stokbrood met een goede kruidenboter. Serveer er een groene salade bij, of wok wat spinazie met olijfolie en pijnboompitjes in de pan. Lekker hoor!

Tja, en dan naar de wijn hierbij.

Deze week presenteerde de eigenaresse van Puur24.nl die de wijnen van Van Loveren importeert uit de Christina lijn de Pinotage. Wat een wijn zeg! Echt een mond vol fruitig sap, waar in de geur bramen en bessen om de eerste plaats streden tegen vanille en wat chocolade, geeft de smaak de ruimte aan kersen en pruimen. Met fluweelzachte tannine.

De naam Christina is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Christina de Loveren was de voorouder van Jean van Zyl. Jean trouwde in 1939 met een van de eerste eigenaren van de wijnboerderij. De bruidsschatkist van deze ‘Christina’ die in 1699 naar Zuid-Afrika gekomen was, was in het bezit van Jean. Naar haar is de boerderij vernoemd en de prestigieuse “Christina-wijnlijn”. Met naast de Pinotage, ook Cabernet Sauvignon en Shiraz!