Lamsfilet toen en nu

Lamsfilet toen en nu

Lamsfilet en Bordeaux

Zo’n dertig jaar geleden viel 29 mei op een woensdag. Dan was het Hoogje natuurlijk gewoon open. Verjaardagen vierde je op een andere dag als dat zo uitkwam. Dat deden we die zondag daarna, gezellig met de hele familie in de opkamer. Het hoofdgerecht, zo lekker: Lamsfilet met honingtijmsaus. Mooie tranches in een waaiertje op het bord. Op, zoals in die tijd dat gezegd werd, een spiegel van saus.

Wat is daar nu uitgesproken lekker bij om te drinken. In die tijd was de betere Bordeaux nog best betaalbaar, zelfs de Petrus. Betaal je nu voor een fles Mouton Rothschild zo rond de € 900,00, daar had je in die tijd maar liefst 15 flessen voor 🙂 Lang verhaal kort, Mouton Rothschild komt dit keer niet de lamsfilet begeleiden. Wat dan?

Lamsfilet en Van Loveren

Ik heb deze week van Van Loveren een heerlijke Merlot geproefd. Prima match voor het lammetje. De Zuid-Afrikaan komt uit de wijnstreek Robertson. Iets verder landinwaarts dus dan Stellenbosch. Mazzel dat ik de importeur weer ken.

diner

Boodschappen voor het lammetje:
Vier stukken lamsfilet
Boter p/z
Verse tijm
Lamsfond (of bouillon)
Honing
Kookroom

De lamsfilet met peper en zout om en om op hoog vuur bakken, uit de pan halen en laten rusten. Vervolgens schep je twee eetlepels honing bij het braadvocht. Laat dit karamelliseren tot het verkleurt, dan voeg je de fond ( of runderbouillon) erbij en een flinke scheut rode wijn. Overgieten in een steelpan met de verse tijm erbij. De koekenpan gaat terug op het vuur, een klein beetje boter of olijfolie zodat de lamsfilet hierin verwarmd kan worden. ( niet doorgaren hoor!)
De vloeistof in het steelpannetje voor twee-derde in laten koken. Koksroom toevoegen, goed laten pruttelen en voor het serveren de takjes tijm er uitvissen.

De lamsfilet gaat voor het serveren dus nog even terug in de pan. Vervolgens trancheer je de filets in mooie plakjes. Saus als een spiegeltje op het bord en de filet er bovenop. Smullen maar. In het glas prachtig fonkelend rood! Buiten eten wordt het dit keer!