Langhe Nascetta del Comune di Novello DOC “Anas-Cëtta

Langhe Nascetta del Comune di Novello DOC “Anas-Cëtta

Italië, Oinotria, land van druiven, wijnen, la familia en zon. Altijd als we daar komen, overrompelt de eenvoud van het leven mij! Het genieten ervan zoals dat bedoeld moet zijn geweest toen de aarde geschapen werd.
Natuurlijk begrijp ik best dat tig Italianen net zo’n gestrest leven hebben als wij ons zelf hier vaak bezorgen, maar de streken die ik mag bezoeken, stralen het tegenovergestelde uit.

Was ik net in Piemonte op onderzoek naar op zijn minst ‘vergeten druiven’, zo ga ik over twee weken naar de andere kant van dit druivenland, naar Sicilia. Onze  reisadviseur Marlien van der Meer die alle reizen voor Smaak van Wijn in elkaar zet, heeft weer een grandioze reis gepland. En over enkele maanden volgt dan Puglia en omgeving.

IMG_9167Twintig regio’s telt Italië. Ieder kent zijn eigen autochtone druivenrassen. Desalniettemin kom je hier ook de internationaal bekende rassen tegen, maar toch lijkt Italie meer en meer in te zetten op het eigen inheemse spul. Staat Piemonte voor de wel bekende cortese uit de wijnen van Gavi, en de moscato uit Asti en omgeving, voor nebbiolo uit Barolo, zo gaan we op Sicilië straks zeker bekende eigen rassen tegenkomen, maar ongetwijfeld zullen er ook hier onthutsende ontdekkingen zijn.

Zoals de Nas-cëtta die ik uit Piemonte mee nam vorige week. En hier moet ik dan toch het bezoek aan Valter Fissore memoreren. De eigenaar en wijnmaker van Azienda Agricola Cogno. Wat een bijzondere man.
Hij is verantwoordelijk – in hoogst eigen persoon – voor het feit dat deze nascetta druif niet compleet is uitgestorven. Hij is ook de man achter de wat vreemde spelling: Anas-Cëtta. Dit deed hij om puur marketingtechnische redenen denk ik, zoals er wel vaker met labels gespeeld wordt. Naar blijkt komt de naam nascetta van de nasco van Sardinie, waarvan men in de 19de eeuw dacht dat deze twee gelijk aan elkaar waren. Achteraf bleek het laatste niet waar en het lijkt er meer op dat de vermentino in de stamboom zit van nascetta zit.

Fissore zelf proeft een oude Nascetta in het begin van de 90er jaren in de vorige eeuw. Hij is zeer onder de indruk. Hij wil perse zelf de druif verbouwen in Novello en in 1994 komen de eerste flessen! Om een lang verhaal kort te maken wordt in 2000 uiteindelijk de naam Nascetta toegevoegd aan de toegestane druivenrassen voor de Langhe – Piemonte. In 2010 mag de wijn van deze druif voor het eerst als ‘DOC Langhe Nascetta’ gebotteld worden. Een absolute surprise voor iedereen die echt lekker anders wil!

De Cogno Winery ligt er extreem mooi bij op de top van Bricco Ravera. Een van de heuvels vlak bij Novello. Het historische huis stamt uit de 18de eeuw en is omringd door 11 hectares eigen wijngaard!

cognoHiervan is inmiddels 2 ha bebouwd met de nascetta wijndruif. Zo’n 8000 stokken zijn samen goed voor ongeveer 10.000 tot 12.000 flessen per jaar. De wijn wordt zorgvuldig begeleid naar zijn volwassenheid. 30 % van de uiteindelijke cuvee rijpt een half jaar in de barrique. Er is rijping op de lees en tot slot een flesopvoeding.
Markant voor deze wijn is dat je hem vooral niet te koud moet drinken. Geef hem koelte, maar geen koude. Geef hem de tijd om te ouderen. Jong drinken, natuurlijk waarom niet, maar zeker ook de ouderen zijn fantastisch. En zeer gastronomisch inzetbaar!

Een bezoek aan Azienda Agricola Cogno kan ik ten zeerste aanraden. Het is absoluut ‘stunning’, maar ook een rondleiding langs de barriques en de grote foeders, met een precieze uitleg over hoe en wat is een topaanrader. In juni komt Valter waarschijnlijk naar Nederland. Ik hoop hem weer te ontmoeten!