Langudoc, land van wijn in overvloed

Langudoc, land van  wijn in overvloed

De wijngaarden van de Languedoc

Met enige regelmaat lees je proefnotities in dag- en weekbladen waarvan je denkt hoe in vredesnaam kan iemand dit uit zijn pen krijgen, laat staan in zijn mond …. 🙂

Zelfverklaarde wijnpro’s die met liefde de commercie bedienen met woord en geschrift. Of …. heeft iemand een betere  verklaring, ik hoop het?

Nu ben ik geen beroepswijnschrijver, maar inmiddels schrijf ik heel wat af. En nog steeds in al die jaren die volgden op mijn opleiding tot registervinoloog geef ik niet alleen wijncursussen, maar volg ik ook met veel plezier zelf masterclasses en trainingen voor na – en bijscholing om kennis op te slurpen. Om bij te blijven in de steeds groeiende wijnwereld. Want die staat om den drommel niet stil.

Mariellebeukerscollege Pays d’ OC

Neem het Franse wijngebied Languedoc-Roussillon. Twee jaar geleden vloog ik hier heen om me te laten informeren over de IGP van deze streek. Bijzonder. Immers als er een wijngebied bekend stond als “literflessenproducent” van het sap van onvolwaardige oververmoeide druivenstokken die tot op den laatste druppel uitgeknepen werden, was het dit gebied wel.

canal-dumidiVerleden tijd!

Maar nee, dat is niet meer! Inmiddels wordt er heel anders gesproken over de Languedoc. Het moet het antwoord zijn op de sappige drinkbare wijnen uit de Nieuwe Wereld.

De reis die ik maak, bevestigt dat. Ben nog steeds onder de indruk van toen en daar …..

Land van overvloed

IGP Pays d’OC, Frankrijks overvloed aan sappige wijnen. Mooi in balans, vol van smaak en fijn voor de portemonnee. De wijngaarden tussen bergen, valleien en zeeën met een verscheidenheid aan bodemsoorten produceren kwaliteit en dragen enorm bij aan de Franse wijnproductie.

Bodems met klei, kalksteen, leisteen en rotsig als geen ander produceren meer dan overvloedig en zorgen voor fantastisch schakeringen in de wijnen. Druiven die niet op twee handen te tellen zijn! Viognier, albarino, vermentino, muscat, cinsaut, syrah, mourvèdre en grenache om maar wat te noemen.

Juist ook op het gebied van het wijnmaken is de streek met sprongen vooruit gegaan. Niet in het minst te danken aan wijnmakers als Paul Mas en Laurent Miquel.

Paul Mas

De geschiedenis van Domaines Paul Mas begint ruim een eeuw geleden, toen Auguste Mas 9 hectare wijngaard bewerkte in de Midi. In 1934 kocht zijn zoon Raymond Mas het Domaine de Montredon aan en in de jaren daarna werd het domein door diens zoons Paul en Maxime uitgebreid tot ruim 120 hectare. Tegenwoordig wordt het Domaine bestuurd door de zoon van Paul: Jean-Claude Mas. Domaine Astruc, is in 2003 door Jean-Claude Mas aangekocht. De vins de cepages van Astruc en Paul Mas zijn in onze winkel en in de wijnschool te vinden.

laurentmiguel2 MiguelLaurent1Laurent Miquel bezit ook  meerdere domeinen in de Languedoc. Zoals Cazal Viel dat vroeger onderhouden werd door de monniken van de Abdij van Fontcaude. Wijn zit in zijn bloed, pleegt Laurent te zeggen. Na een aantal buitenlandse studies en werkervaring die ver van de wijn afstond, kroop ook hier het bloed waar het niet gaan kan, en trad hij in de voetsporen van zijn vader!  1996, het magnifique jaar (geboorte van onze Charlie) was tevens het jaar van zijn eerste wijnoogst.

In het zuiden van Frankrijk in de Languedoc liggen de wijngaarden Les Auzines, in het hart van de Corbieres. Vanaf Les Auzines, gelegen op een rotsachtig plateau op 350 meter hoogte, kijk je uit op het dorp Lagrasse; een prachtig uitzicht!

Les Auzines is een uniek gebied in de Corbieres. Om de wijngaarden in perfecte harmonie met de natuur te laten samenwerken is er gebruik gemaakt van biologische landbouw. Les Auzines valt onder de verantwoordelijkheid van Neasa, de vrouw van Laurent.  Immers, wijnbouw en wijnmaken is allang niet meer alleen voor de mannen weggelegd. En ook daar worden wij blij van!