Le Nez du Vin

Le Nez du Vin

Le Nez du Vin
Wat is het nu?

De huidige wijndrinker weet ontzettend veel! Ze volgen cursussen en gaan naar proeverijen. Zijn enorm leergierig! Hebben een onlesbare dorst naar kennis over wijn. Dat is goed. Het schijnt zo te zijn dat de wijndrinker anno 20nu  graag wil weten wat hij in zijn glas heeft. Met andere woorden: welke druivenrassen zijn gebruikt voor het sap in zijn glas. Waar ruikt het naar, hoe smaakt het? Wat is de afdronk, de body, de structuur….

‘t Ja terecht! Wijn in zijn zuivere, eerlijke vorm is zo’n heerlijke drank, dat het echt doodzonde is als je een flauw aftreksel – een  waardeloze kwaliteit in je glas hebt.

zwart wijnglasSpelletjes met wijn zijn inmiddels ook talrijk. Vooral vragenspelletjes. Kennis toetsen is een geliefde bezigheid. Dat zit ook vaak best wel goed. Maar waar iedereen moeite mee blijft hebben, dat zijn de mogelijkheden van de verschillende wijnen als ze gecombineerd moeten worden met eten. Wijnen bij gerechten uitkiezen blijkt geen sinecure. In het geheel niet makkelijk. Soms eerder een tantaluskwelling dan een plezierige job. Het andere aspect waar heel veel mensen zitten en er soms werkelijk haast traumatisch door worden is het herkennen van de aroma’s.

Hoe moeilijk is dat ook niet! Iedereen herkent de momenten waarop de geur bij wijze van spreke op het puntje van je tong ligt, aan het puntje van je neus hangt, beter gezegd, maar je niet op de naam van het aroma kunt komen!

Iemand die daar fantastisch bij kan helpen is  Jean Lenoir. Deze in de Bourgogne geboren Fransman is, zoals hij zelf zegt, een kind van de wijn! Omdat hij er mee opgegroeid is, zijn primaire aroma’s, secundaire geuren en het bouquet van de wijn voor hem net zo vertrouwd als dat wij het lezen geleerd hebben. Deze vanzelfsprekendheid heeft hij  over willen brengen op andere mensen. En hiertoe le Nez du Vin gecreëerd. Een bijzonder boek. Het boek van de aroma’s.

In het voorwoord van “le Nez’  wordt de vergelijking gemaakt tussen het doorbladeren van een lijvig boek, zonder de gedachtegang van de schrijver te voelen – te begrijpen, met het wegkletsen van een  verfijnde wijn zonder de diepgang van de druif, de wijn en diens schepper waar te nemen.

En zo is het! Als je proeft, dan proef je, dan neem je waar. Als je drinkt, dan heb je vaak niet de concentratie om ook echt te verstaan wat de wijn je wilt zeggen!
Beetje overdreven? Nou, nee, dat dacht ik niet. Natuurlijk zijn er genoeg situaties te schetsen waar je misschien gedachteloos de wijn drinkt. Je komt thuis, je moet koken, een glas wijn erbij maakt het feestelijker. Je bent op een feestje, een receptie, een bijeenkomst. Je netwerkt, maar je proeft niet. Hoewel je door de wijn – met wijn uitstekend kunt socializen.

Le Nez du Vin neemt ons in feite mee naar vroeger, naar onze kindertijd. Naar de tijd dat we al onze zintuigen nog aan  konden scherpen.

54 verschillende aroma’s heeft Jean Lenoir samengesteld. Je kent er verschillende moeiteloos van. De botergeur, de koffietonen, de paprika. Maar ook enkele zijn totaal weggezakt. Of ze maken je aan het twijfelen. Noten: walnoten, hazelnoten  en amandel! Ja, je kunt dat alleen herkennen als je vroeger of nu onder de boom de vruchten zelf verzamelde, zoals wij dat vroeger – met grote emmers te gelijk. Le Nez du Vin, een leuk wijnaromaspel.