Lekker buiten eten! Het kan!

Lekker buiten eten! Het kan!

Oehh zondag wordt het fantastisch weer! Zonen en dochters komen borrelen om mijn verjaardag te vieren. Heerlijk buiten in de tuin! Nu is natuurlijk de grote vraag, wat zullen we eten? Wat gaan we drinken? Ik denk er over een borrelplank te bestellen. Dat kan in Soest heel goed bij Priscilla van de Alexanderhoeve. Ik bak er zelf nog wat gamba’s bij, kopje soep tussendoor en dan gevulde pasteitjes met eigengemaakte ragout. Kipragout. Wil je weten hoe je dat klaarmaakt? Supersimpel!

Het boodschappenlijstje

Boter en olijfolie, bloem, zout en peper uit de pepermolen. Maar dat heb je altijd in huis.
Een courgette, ui en een bakje champignons, 1 kilo kipfilet, 600 ml kippenbouillon ( blokjes) , een halve liter koksroom (of ongeslagen, ongezoete slagroom). Bieslook, gesnipperd om te garneren. Ragout bakjes.

De keuken in

Bak de courgette, de champignons ( in plakjes gesneden) en een gesnipperd uitje in olijfolie en wat roomboter in de koekenpan. Een paar minuutjes, het mag niet bruin worden! Schep het allemaal in een bakje en bak vervolgens in dezelfde pan de kipfilet, die je in stukjes hebt gesneden. Als ze bijna gaar zijn, vul je de pan op met een vierde van de bouillon. Laat dit rustig inkoken. Dan haal je de kipfilet er ook uit, ook in een bakje. Bij de bouillon giet je een scheut olijfolie en strooi je vier eetlepels bloem. Roeren tot de bloem opgenomen is door het vocht. Draai het vuur even uit en giet de rest van de bouillon erbij. Als alles doorgeroerd is, kan het vuur weer aan (ik heb dus een gasfornuis) en blijf roeren tot je een dikke saus hebt. De room toevoegen, de kippenstukjes er weer bij en de groente. Giet er een scheut witte wijn bij en breng de ragout op smaak met zout en versgemalen peper.  De ragoutbakjes hebben even in de oven gestaan. Vergeet niet het ‘dakje’ los te snijden. Nu kun je ze vullen en serveren met een lekkere salade erbij!

De wijnkeuze!

Een Chardonnay is te makkelijk, hoewel prima passend bij het mondgevoel van dit gerecht. Maar nee, ik kies de Auxerrois Auslese van Weingut Bernhard. Een wijn met een echt Bourgondisch karakter. Romig en vol van smaak. De wijn is droog maar met restzoet ondanks het hoge alcohol percentage. Kun je nagaan hoe warm het geweest zal zijn in 2018 in de wijngaarden van Frei Laubersheim. Okay! Eet smakelijk! Lekker buiten in de volle zon! Geniet!