Lente – rosé tijd

Lente – rosé tijd
Rosé

Rose, wie kent ze niet, de zalmzachte Provencaaltjes die altijd de hemel in worden geprezen. Prima, maar er is nog zoveel meer onder de zon. Verrassende wijnen van merlot en tannat, samen in de blend, uit de Gascogne bijvoorbeeld. Van de onvolprezen Yoan le Menn. Geurend naar framboos, grapefruit en zelfs rozen kom je tegen. Droog met een licht alcohol percentage van 11,5%. Een wijn uit het hart van het zuidwesten van Frankrijk. Een serieuze aanrader deze blush.

Maar niet alleen Frankrijk is een ster in het maken van rosé! Ook in Duitsland, in Oostenrijk, in Engeland, Spanje, Portugal (met zijn bekende Mateus) en ga zo maar door wordt er rosé gemaakt.  En hou je vast, ook in Nederland! Een fijn fris voorbeeld is de Linge Parel Rosé van de druivenrassen regent en cabernet cortis. Een fruitige bubbel in het glas!

Oostenrijk heeft ook wel vermeldenswaardige rosé in huis. Uit de DAC Rosalia langs de westkant van de Neusiedlersee. Het wijngebied Rosalia (het jongste van Burgenland) ligt op de oostelijke helling van het gebergte tussen Niederösterreich en Burgenland. Met een prima wijnbouwklimaat voor het verbouwen van blaufränkisch en zweigelt, hier de twee meest belangrijke druivenrassen. Ook voor droge rosé. Rosé met een herkomstbenaming als de Rosalia DAC Rosé.

Autochtone rassen worden in Oostenrijk steeds verder naar voren geschoven. Oh ja, er is heus ook chardonnay, soms onder de naam morillon. Er is sauvignon blanc in de wijngaard en cabernet sauvignon is ook te vinden. Er staat zelfs een piepklein beetje cabernet franc en syrah hier en daar. Maar doorgaans is het het inheemse ras dat de meeste aandacht krijgt. In Oostenrijk staan dan de zweigelt en de blaufränkisch met grote voorsprong op de rest aan  kop.

wijnwet oostenrijk

Terug naar Rosé, want dat maken ze in Oostenrijk dus ook en niet alleen in Burgenland. In het zuidoosten van Oostenrijk zijn we in Steiermark. Onderverdeeld in het grotere Südost deel, het kleine midden Süd en in het westen Weststeiermark. Hier maken ze rosé van de inheemse  blauer wildbacher. Dit is een nakomeling van de gouiais blanc, met veel trekjes van de blaufränkisch. Je vindt in Weststeiermark bijna de totale aanplant (±420 ha) van de wildbacher. Het is de enige druif die gebruikt mag worden voor Schilcher! Een zachtroze wijn.

De kleine ronde wildbacher bessen rijpen heel laat in het najaar. Het is geen makkelijk druifje in de zin van groei, hij is gevoelig voor schimmels en ook vorst kan een probleem zijn. De wijn smaakt wat ‘groen’, wat kruidig, wat fruitig. Hij heeft stevige zuren en wordt veel als aperitief geschonken.

Oostenrijkse wijnen

Niet te verwarren met de ‘Schilfwein’ van de oevers van de Neusiedlersee, of met de ‘Schillerwein’ uit het Duitse anbaugebiet Württemberg. Deze laatste is ook een rosé, maar in dat geval is  het een co-blend van rode en witte druiven uit dezelfde wijngaard.

Dezelfde term kom je in het Duitstalige deel van Zwitserland tegen. In het Franstalige gedeelte bij Neuchâtel vind je een andere spannende rosé. De Oeil de Perdrix. Een bleke roze wijn, gemaakt van pinot noir, van de wijngaarden op de oevers van het Lac de Neuchâtel. Daar moet je ook beslist een keer heen! Als de herfst zijn tooi aantrekt, wauw dat is zo buitengewoon indrukwekkend!