Leuke reistips voor Duitsland

Leuke reistips voor Duitsland

Ooit gehoord van Bad Mergentheim? Wel, deze plaats ligt tussen Würzburg en Stuttgart met een heel bijzonder park! Wildpark Bad Mergentheim. Hier kun je overnachten. Tussen de wolven! De grootste wolvenroedel van Europa woont hier. Maar er is meer. Veel meer. En het kan weer! Sinds 10 juni gelden er gelukkig geen beperkingen meer bij terugkeer vanuit Duitsland in Nederland.

Overnachten in een wijnvat

Wat dacht je van een overnachting tussen de wijnstokken in een, ja echt, een wijnvat! Er staan ​​momenteel vier paar vaten in het midden van de wijngaarden van Weingut Jakobshof. Grote tonnen zijn omgebouwd tot een slaapverblijf. Je hebt een fantastisch uitzicht over het Taubertal vanaf je locatie boven op de Roggenberg. Wij gaan het doen. Ik wil dit echt een keer meemaken. En als we toch in het Anbaugebiet Franken zijn, is het goed om daar rond te kijken.

De universiteitsstad Würzburg

Natuurlijk naar Würzburg aan de Main, dat omgeven is door de wijnbergen. Als je  boven bij de steile wijngaarden bent aangekomen, heb je een fenomenaal uitzicht over de stad! In de stad ligt het Juliusspital. Als vorstbisschop Julius Echter von Mespelbrunn tijdens zijn heerschappij erkent dat er armen- en ziekenhuizen nodig zijn, richt hij in 1576 deze Stiftung op. Zijn sociale plan financiert hij met wijnbouw – 180 hectare druiven vormen tegenwoordig het grootste wijngoed van Würzburg. Sindsdien is het Spital bekend door de excellente wijn, ook vandaag de dag nog. Even verderop ligt de gotische kerk van het Bürgerspital. In het jaar 1316 stichten Johannes en Mergardis von Steren, welvarende burgers uit een patriciërsfamilie, het Bürgerspital in Würzburg. Het echtpaar erkende de nood van de bevolking en hun behoefte aan veiligheid op oudere leeftijd. In het Bürgerspital zorgt men voor hen, daarom zijn de plekken in het stichtingsgebouw ook heel gewild. Om in hun oudere jaren te worden verpleegd, schenken de mensen aan het Spital onroerend goed, wijnbergen en zelfs hele dorpen. Ook hier vindt wijnbouw plaats.  

Iphofen

Hier willen we op bezoek bij wijnboer Andi Weigand. Hij is jong, zelfbewust en heeft een passie voor goede wijnen. Nieuwe ideeën, nieuwe etiketten, nieuwe namen. De gestudeerde wijnboer maakt van het wijngoed van zijn vader een moderne onderneming. Werner Weigand verzet zich niet tegen de veranderingen, integendeel. De ervaren wijnboer helpt zijn zoon zo goed hij kan. Hij laat hem de vrije hand en geeft hem tegelijkertijd verantwoordelijkheid. Zo zijn drie uitstekende productlijnen ontstaan: DER HELD, LAGENWEINE, DER WILDE 🙂

“Andi Weigand weet al precies wat hij wil: een goede wijn, zonder additieven en gemaakt volgens oude traditie. Om dat doel te bereiken investeert de inwoner van Franken veel tijd, liefde en toewijding. De druiven oogst hij niet met de machine – elke vrucht wordt afzonderlijk met de hand geplukt en op kwaliteit gecontroleerd. In plaats van in roestvrijstalen vaten laat Andi Weigand zijn wijn voornamelijk rijpen in houten vaten. Zoals dat ongeveer 70 jaar geleden ook nog gebruikelijk was. Het is de liefde voor detail die de wilde wijnboer en zijn wijngoed zo bijzonder maken. Dat al die moeite uiteindelijk in de smaak te proeven is, daarvan is Andi Weigand overtuigd. Hij leeft volgens het motto: Wie iets wil bereiken, moet niet altijd de makkelijkste weg kiezen.   Voor hem is geen weg te steil of te lang – hij is wijnboer in hart en nieren.” (Bron: Beieren.nu)

We gaan het beleven! Nu nog even boeken.