Levenslessen en mijmerwijnen

Levenslessen en mijmerwijnen

antiek-romeRome

Boeken. Van boeken krijg je nooit genoeg. Een cliché? Misschien, maar voor veel mensen een waarheid! Ook ik neem naar Rome twee boeken mee, een Vinum en een iPad geladen met een complete bibliotheek. Eerlijk gezegd is het boekengevoel in je handen, vele malen leuker dan de letters op de iPad, maar ja, die is natuurlijk wel heel praktisch, zo draag ik mijn complete boekenkast met me mee.

Echte boeken

De boeken die ik – hardcopy – in mijn koffer heb zitten, waarvan de ruggen, rug aan rug tussen de hemdjes en badhanddoek liggen: ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch en ‘Mijn dinsdagen met Morrie’ van Mitch Albom. Ik lees ze uit en ben blij als altijd met de extra boekenkast. Ben een snelle lezer.

Koch vind ik fijn om te lezen. Ik houd ervan als aan een boek tot het einde een groeiende spannende verwachting mee gegeven wordt. De dinsdagen is een compleet ander genre. Bijzonder, en een eye-opener. Het is een wijs boek.
Ik krijg het van een van mijn broers voor mijn verjaardag. Omdat hij het zelf erg mooi vindt, neem ik aan, maar misschien vindt hij het wel wijze lessen voor zijn kleine zus.

trevi-fonteinFontana di Trevi

Lezen moet ‘s avonds laat of overdag in de schaduw op koele trappen. Ik ben in Rome, grotendeels zijn we druk druk drukst met het bezoeken van historische grond, het aanschouwen van marmeren pracht en plaatsvervangend schamen bij de Trevi fontein. Barberians, zegt een Italiaan waar ik voor Marcel een echt Italiaans overhemd koop. Goddank bedoelt hij ons daar niet mee.

Vini da meditazione

Beide boeken zijn geschikt voor glazen mijmerwijnen, maar vooral het verhaal over Morrie is hier bij uitstek ideaal voor! Mijmerwijnen, wat zijn dat? Italiaanse mijmerwijnen wel te verstaan, maar een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig.

Een veelvoud van wijnen valt hieronder, zolang het geen slurpwijn is, geen zogenaamde slobber die je gedachteloos naar binnen giet. Die je moeiteloos kunt omwisselen met voor om het even welke soft drink. Als er maar een smaakje aan zit. Nee, Italiaanse mijmerwijnen zijn groots! Ze hangen in het glas, je proeft de grond, het struikgewas, het rijpe fruit ….. Ze zijn wit, ze zijn rood, maar zelden rosé. Voorbeelden?

Echte wijnen

De Amarone uit Valpolicella, de Brunello uit Montalcino, de Piemontese wijnen van witte druiven als arneis, nascetta. De Bordeaux blends als de ‘Maurizio Zanella’ uit Lombardia, de volle Primitivo uit het zuiden. De spectaculair geraffineerde Gewurztraminer uit Alto Adige. Dat zijn wijnen die wat mij betreft het boek van Mitch Albom kunnen begeleiden.

spaanse-trappenLevenslessen

Een boek over het leven. Over hoe het ook kan! Zonder alles te vertellen, want je moet het gewoon zelf lezen een tipje van de sluier. Morrie de hoofdpersoon is ongeneeslijk ziek. Als hoogleraar sociologie heeft hij Mitch de student onderwezen. Nu op zijn sterfbed komt deze weer in beeld om als grown up de laatste colleges van zijn ‘coach’ te ontvangen. Alles staat op zijn kop en jij, de lezer, leert met respectvol ontzag, na te denken over hoe het ook kan in je leven! Parkeer je agressie, je verdriet, je oneindige gedachten over hoe groen het gras bij de buren is. Zet het weg en maak ruimte voor je leven!

Een super boekentip, geschikt voor een vino da meditazione!