Linksaf of rechtsaf bij Genua

provenceToch bizar dat een land zo’n grote aantrekkingskracht op zoveel verschillende mensen kan hebben. Hoe vaak gebeurt het namelijk dat je iemand tegenkomt die niet van Italië houdt? Die geen bijzonder warm plekje in zijn hart heeft voor dit zwoele, warmbloedige land. Oh, okay ja, als die tegenkomt, dan zijn het vast Francofielen. Ook een prachtig land.

Neem de Provence, hemelsbreed hoeveel kilometer van Genua? Over de Ligurische Alpen, langs Monaco naar Nice, naar Grasse, naar de Provence. Van Arles tot Nice bestaat de Provence uit een schitterende landschap, paars en geel gekleurd.  Badplaatsen met grote aantrekkingskracht langs de Middellandse zee, omzoomd door idyllische  zonovergoten wijngaarden!

roussillon rotsformatieDe wijngaarden van de Provence strekken zich uit van de Zuidelijke Alpen tot de Middellandse zee en van Marseille tot Italie. Zij bestrijken een uitgebreid scala aan terroirs, van terrassen die uitzien over de Middellandse Zee tot de geisoleerde Haut Var.
Verweerde rotsen zijn overal aanwezig en de wijnen zijn verfijnd en karaktervol. In het westen bij Aix, Cassis en Bandol, bevat de bodem vooral kalksteen, in het dichter bij de Alpen gelegen westen overheerst leisteen en zandsteen. Prachtig wit, krachtig rood en het meest bekend natuurlijk om de fijne droge Provence rosé!

Maar ga je bij Genua naar links, dan kom je bij Toscane en kun je via Florence richting Siena dwars door Chianti. Hier kun je door de Monti del Chianti over slingerende wandelpaden je hart ophalen aan een eeuwenoud wijnlandschap!

iStock_000014803310XSmallOp de toppen van de zonovergoten heuvels rijzen kleine, middeleeuwse gehuchtjes op tussen het groen. Hier en daar leidt een onverhard weggetje naar het volgende dorp, geflankeerd door bossen en wijngaarden van vele hectaren. We zijn in de Chiantistreek in Toscane, waar van oudsher wijn en olijfolie worden geproduceerd.

In het Chiantigebied draait alles om wijn. Het bos maakt op diverse plekken in het sprookjesachtige heuvellandschap plaats voor uitgestrekte wijngaarden die tot in de puntjes worden onderhouden. De wijndomeinen zijn veelal in historische gebouwen gevestigd, vaak een oud kasteel of een vroegere abdij. De eigenaren van de wijnhuizen werken vaak al generaties lang met passie en toewijding aan het optimaliseren van hun druiven. Ze kunnen uren vertellen over de kneepjes van het vak en leiden je trots rond door hun wijngaarden en productiehuizen.

Dat moet je dus doen deze zomer! Een wijnregio om van te houden!