Loirewijnen, je weet gewoon niet wat je moet kiezen!

Loire kaartWie gek is op frisheid in zijn glas wijn, graag wat zuren daarin terugvindt, wat citrussmaakjes, wat appeligs in de wijn wil proeven, kan zich heel goed eens verdiepn in de wijnen van de Loire.
Natuurlijk kun je de bekende Sancerre of Pouilly Fumé daarvoor uitkiezen, zij smaken voortreffelijk, traditioneel bij een geitenkaas gerechtje, maar ook bij op de huidgebakken visjes of een zalmsalade. Je kunt ook denken aan  een Touraine Sauvignon. Lekker fris als aperitief tijdens een van de zeldzame mooie dagen in ons land. Ietsjes milder.

Al eerder spraken we over de Loire, we doen het graag nog een keer. Want met zijn lengte van ruim 1000 kilometer kun je je voorstellen dat er heel wat wijngaarden te vinden zijn. Bijna 65.000 ha is hier bestemd voor de wijndruif! De meest belangrijke druiven zijn in dit gebied de sauvignon blanc, de chenin blanc, melon de Bourgogne en de rode cabernet franc, gamay en pinot noir.

parels van de loire 

MUSCADET

De Muscadet is weer helemaal terug. Dankzij de nieuwe generatie wijnmakers ziet de Muscadet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De wijn heeft weer zijn elan teruggevonden met een opvallend betere kwaliteit en een vernieuwde stijl. Hij is fruitiger en toegankelijker geworden en dat is de Nederlandse wijnjournalisten niet ontgaan. Zij zien de Muscadet als de wijn bij uitstek bij oesters of andere schaal- en schelpdieren, maar zeker ook als een ideale aperitiefwijn.

TOURAINE SAUVIGNON

logo gommersDe Touraine Sauvignon is een van de meest populaire wijnen in Nederland. Zijn exportvolume is tussen 2011 en 2012 met maar liefst met 60% gestegen! De eigentijdse smaak, de frisheid en levendigheid van de wijn spreekt vooral een jong en vrouwelijk publiek aan. De Touraine Sauvignon biedt een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en lijkt alle concurrentie moeiteloos achter zich te laten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Concours Mondial du Sauvignon op 26 en 27 april de Touraine aandeed. 
Een bijzonder frisse Touraine is te koop bij wijnhandel Gommers in Soest. 2012 Domaine Clos Roussely “les Clos” Sauvignon Blanc de Touraine € 7,95

loire rose

ROSÉ D’ANJOU

Rosé d’Anjou is een van de toppers van de Loire. Deze AOC geniet enorme populariteit bij de jongere doelgroep, met name bij vrouwen. In minder dan 10 jaar heeft Rosé d’Anjou zijn exportvolume naar Nederland vervijfvoudigd, en omvat nu meer dan 20.000 hl.

Vanaf mei wordt een grote actie gehouden in de supermarkten. Wel 650.000 flessen Rosé d’Anjou zullen voorzien zijn van een actiesticker met een unieke code. Via de website www.rosedanjou.nl kunnen deelnemers met hun actiecode een juweel winnen van OTAZU, het meest hippe celebrity merk van nu. De actie wordt ondersteund door een like & win actie en een fotowedstrijd op de Facebookpagina van Rosé d’Anjou. Ook hier zijn mooie OTAZU juwelen te winnen, de acties zullen vier maanden duren.