Love to cook and love the wine

delicious kookboekEen Food&Wine workshop voorbereiden is geen sinecure, maar wel machtig interessant. Op dit moment verdiep ik me met veel plezier in dikke studieboeken rond dit thema. Natuurlijk de Klosseserie, maar ook bijvoorbeeld de ‘Wine Bible’ van Karen MacNeill. Deze Wijn Bijbel is een perfecte weg om je wijnkennis te verdiepen.  Gepassioneerde beschrijvingen, terloopse opmerkingen, tips, anekdotes, definities, woordenlijsten, kaarten … alles, in feite, over wijn. Maar daar over later eens meer, als ik het helemaal uit heb. Mooi kerstcadeau trouwens.

Is veel weten een ding, aan de andere kant moet er natuurlijk proefondervindelijk praktijk gepleegd worden! Of te wel, receptjes uitwerken, wijnen uitzoeken en checken: past dit wel, past het niet?
Geweldig om te doen en ik kan niet anders zeggen dat ik in mijn lief een enorme sparringpartner heb gevonden. Hij mag ook niet ontbreken op een dergelijke avond.

Belangrijk uitgangspunt is de toegankelijkheid voor de deelnemers als ze thuis dezelfde gerechtjes en wijnen zouden willen gebruiken! Ik geloof dat iedereen inmiddels wel weet dat ik anti sterren en lijstjes ben 🙂 , want ik geloof uitsluitend in de kracht van vriendschap, warmte en gezelligheid. Dat kan zeker in een fijn restaurant, maar ook heel goed aan je eigen eettafel plaatsvinden!

Praktisch gezien moeten de recepten dus ‘goed te doen’ zijn! Een van de boeken die hier voor geschikt zijn, zijn die uit de serie ‘Delicious’!  Die ik nu in de keuken heb liggen, heet heel toepasselijk ‘Samen Koken’ en is van de hand van Valli Little.

Valli Little, (alleen in naam – niet in daden) is, zoals ze zegt, een kookgek. Ze kookt al 40 jaar, maar kan er geen genoeg van krijgen. Het succes van de Delicious serie is volgens haar dat ze én de goede ideeën willen geven, maar daarnaast het de kok zo makkelijk mogelijk willen maken. Met plezier gerechtjes kunnen maken, zonder stress, eindigend met een fantastisch resultaat.

Ze heeft zelf een opleiding aan de kookschool Le Cordon Bleu in London gedaan, waarna ze haar loopbaan begon als foodcounsultant en cateraar. Sinds 2001 is ze culinair hoofdredacteur van de Australische Delicious, waarvoor ze iedere maand de recepten samenstelt. De recepten uit dit boek zijn goed te doen! En perfect te combineren met een goed glas wijn! Voila. Dan zijn we er toch.
Love to cook!