Lunch: gerookte kippenborst

Lunch: gerookte kippenborst

Lunch op zondag

Op derde kerstdag afgelopen jaar waren veel mensen wel klaar met gesnoep en gesnabbel. De riem op de ‘vreethaak’ je kunt het je wel voorstellen. Tja, maar ja, dan komen er toch nog gasten met de lunch op zondag! Zeg nu zelf,  zo’n drie dagen is fijn spreiden met de schoonfamilies, de kinderen, de koude kant, grootouders van beide kanten….

Gerookte-kippenborstsalade

Er werd dus geluncht! Niet te zwaar. Hier en daar kwam een mooie salade kwam ter tafel. Met gerookte kip bijvoorbeeld of kalkoen. Het salade-recept voor 6 personen is als volgt:

Neem 300 gram gerookte kip, kalkoen of parelhoen. Als je het zelf wilt roken in een rooktrommeltje is het natuurlijk ook prima te doen. De dressing maak je op basis van honingazijn en notenolie.
Roer hier voor 4 eetlepels honingazijn, 10 eetlepels notenolie 2 theelepels mosterd, 1 1/2 eetlepel roze pepers en 2 dl honing door elkaar tot je een mooie dressing hebt. Breng op smaak met zout en peper. Misschien moet er op gevoel nog wat meer olie of mosterd bij. Het vlees snij je in dunne plakjes en de verdeel je over de borden met een gemengde salade. Neem hier voor wat fijngescheurde ijsberg-, veldsla en voor het oog mooi krullend eikenbladsla. Wel allemaal kroppen kopen! Niet zo uit een zak natuurlijk 🙂 De dressing tot slot schep je over je creatie heen. Serveren met sneetjes stokbrood die je in de oven geroosterd hebt met olijfolie en zeezout.

Wijnkeuze

windmeul chardonnayDe wijnkeuze waar ik voor zou gaan, heb ik afgestemd op de rooksmaak van het gevogelte. Met in het achterhoofd het filmende aspect van de honingdressing. Mijn keuze bij deze salade  is een Pinot Gris uit de Alsace. Hoewel er ook heel goed een licht houtgerijpte wijn gemogen zou hebben. Zoals de Windmeul Reserve Chardonnay uit Paarl.

 

Bewaren