Lunchen met taart en wijn

Lunchen met taart en wijn

De zondagsmiddaglunch

Lieve vrienden van ons, die we helaas veel te weinig zien, introduceerden lang geleden eens de zondagsmiddaglunch. Dat was zo’n super idee, een echt blijvertje en voor veel herhalingen vatbaar. Natuurlijk kun je uitgebreid vier- of vijf gangen wegwerken tijdens zo’n lunch maar dat is dus de bedoeling niet. Niet zo’n copieuze maaltijd waarna je alleen nog maar wilt slapen 🙂

wijnspijsclass

In tegendeel, de zondagmiddag lunch is er een van luchtigheid, frivoliteiten en taarten, stevige soepjes of salades. Een van mijn favorieten is de spinazietaart. Met veel blauwschimmel.

Je kunt daar prima een mousserende wijn bij drinken.. Weet je dat je ook in Nederland hele vrolijke bubbels kunt krijgen. Bijvoorbeeld die van het Betuws Wijndomein. De Linge Parel (wit en rosé verkrijgbaar)  een echte zondagmiddagbubbel vind ik dat. Uitstekend voor bij een quiche of hartige taart. Ben je geen fan van koolzuur, dan zou ik een van onze favorieten hier thuis willen aanraden. De Antico Fuoco Rosso uit Puglia. Fluweelzacht met een stevige ondertoon.

De boodschappen voor de taart

bubbelwerk

Hartig bladerdeeg, voor een gemiddeld grote springvorm
boter, 1 ui, knoflook, een pond wilde spinazie
een bakje groene olijven zonder pit fijnhakken
1 ei losgeklopt en met 150 gram comté geraspt ( of een andere Zwitserse kaas, gruyère, emmentaler) gemengd.
150 gram blauwschimmel, roquefort of iets van die strekking

In de keuken

Eerst de oven aanzetten, op 190°C. Het hartige bladerdeeg ( zo’n vijf tot zes plakjes) dat uit de diepvries komt leg je op bakpapier op het aanrecht. Rol het uit met je deegroller tot een grote lap. Hier bedek je de springvorm mee, die uiteraard eerst met boter is ingevet. Het deeg krijgt flinke prikjes met een vork en dan komt de steunvulling (rauwe bonen) er boven op. Uiteraard bakpapier er tussen houden hè! De taartbodem bak je in 15 minuten af. Als de taart uit de oven komt en afgekoeld is, haal je de steunvulling weg.
Op laag vuur in een ruime koekenpan, de uienringen en knoflooksnippertjes, mooi glazig bakken en dan de spinazie erbij doen. Bladgroente als spinazie slinkt natuurlijk snel. Binnen no time past alles in de koekenpan. Draai het vuur uit. Voeg de olijven toe, de verkruimelde blauwschimmel en het ei-kaasmengsel.
Vul de taartbodem met dit spinaziemengsel en gooi er on top nog wat geraspte kaas over heen. De taart moet 25 minuten terug in de oven om goed gaar te worden. Voila! Je zondagslunch is klaar. Misschien een soepje vooraf en een ijsje toe.

wijnspijs