Lunchwijnen in het land van Calvijn en boterhammen met pindakaas

Lunchwijnen in het land van Calvijn en boterhammen met pindakaas

Het zal je in ons koude kikkerland niet zo snel overkomen dat je spontaan een rode wijn opentrekt bij de lunch. Steevast komt bij ons de melk op tafel, of eerder de thee, de koffie … tafel. In ons land van Calvijn kunnen we ons maar moeilijk overgeven aan aardse genoegens, zoals simpel lekker eten. Al snel krijg je te maken met het “doemaargewoondandoejegekgenoeg” syndroom.  En dat is niet best.

Nou geldt dat niet voor het hele land, want in Amsterdam kan de culinaire wijnliefhebber zijn hart wel volgen. Lekker lunchen met een glas wijn erbij is daar niet perse abnormaal gedrag. Integendeel. De strijd tussen ‘nouveau riche’ en ‘nouveau ruig’ is inmiddels ook weer geluwd. Kortom heerlijk in Amsterdam. Nieuw en hip is T’s Bites & Wine.

SicilieautootjeIn ieder geval waar wij vorige maand waren, in het warmbloedige Italië is het geenszins gek om lekker te lunchen met wijn erbij. Waar ik volgende maand hoop te zijn, in het zonovergoten Portugese land is het ook een normale zaak. Kijk er dus enorm naar uit!

Maar wat zijn geschikte lunchwijnen nu precies? Stephan Knecht – toen sommelier bij Restaurant Vermeer – verwoordde het eens als volgt:Waar moet de ideale lunchwijn aan voldoen? De eerste vraag die me te binnen schiet. Ten eerste moet ik me daarbij realiseren dat we vroegtijdig op de dag deze wijn nuttigen. De wijn mag complexiteit bezitten en rijkdom, maar mag tegelijk niet “zwaar” zijn omdat veel gasten na de lunch nog moeten werken of andere bezigheden hebben.”

En ja, dat is natuurlijk een feit. Vaak moeten we ‘s middags nog werken. Ik herinner me de dag nog goed dat we budgetbesprekingen hadden bij Accor in Parijs. Wij waren natuurlijk niet gewend om ‘s middags bij de lunch wijn te drinken. Maar die Fransen wel. Pfff! Hoewel dat ook daar niet meer voor iedere beroepsgroep geldt. 🙂

Wat staat je nu te doen, als je net als die Zuid-Europeanen gewoon wilt lunchen met een glas wijn. Kies je voor wit of rood is niet perse afhankelijk van de maaltijd. Tenzij je zwaar tafelt.  Op de moderne lunchtafel kan prima een soepele rode wijn neergezet worden.
Misschien denk je direct aan de Beaujolais met zijn frivole gamaydruiven. Geen punt, het kan een prima keuze zijn. Verfrissend rood fruit met een touch of pepper  kan verrukkelijk zijn. Lichtjes gekoeld.

Bardolino aan het Gardameer heeft ook een lunchwijnreputatie. Fruitig rood van voornamelijk de corvina veronese. Licht en vriendelijk, geen hout te verstouwen, maar wel fruitig en aangenaam doordrinkbaar. Alcohol in toom.

Zo ook de rode Griek van Santorini: de Krisi van mandilaria, agiorgitiko,mavrotragano. Veel rood fruit in de neus, prachtige structuur, volle body en genoeg zuren om frisheid toe te voegen. Echt een lunchwijn voor op het terras, in de tuin!

Ook druiven als grenache en de Spaanse tempranillo zijn perfect in staat om zich tot soepele rode wijnen te laten vergisten. En wat dacht je van nielluccio die onder andere verbouwd  wordt in de Languedoc. Verrukkelijk.

Tot slot de Vernatsch, of trollinger zoals je wilt, of schiava grossa dat mag ook! Geweldig! Uit Alto Adige. Je maakt er rosé van, of sappige rode wijn. Populaire makkelijk te verbouwen druif. De wijnboer moet uitkijken voor een niet te hoge opbrengst, dan gaat de kwaliteit naar beneden. Je komt hem veel tegen in Alto Adige – SüdTirol.  Naast zijn functie als wijndruif wordt hij ook als tafeldruif verbouwd. Muscat Hamburg is een van zijn nakomelingen.

Een verrukkelijke lichte lunchwijn! “Giving light, perfumed, fruity wines with hints of almonds….” zegt  Wine Grapes er over.https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/ Hmm zomer!