De maandag column: bijna Kerst 2015

De maandag column: bijna Kerst 2015

Kerst 2015

“In welke maand leven we?” vraagt mijn moeder. “Wel het is al weer bijna september mam.” “Oh”, zegt ze, “bijna kerst dus!” Ik kijk haar eens aan.  Is dit een ‘ikhaalalledingendoorelkaar-tje’ of heeft ze me niet goed verstaan? Mijn moeder is niet meer helemaal van het nu, maar des te meer van het toen, hoewel je dat niet kan zien als je de 93-jarige buiten op het terras aan een glas wijn  ziet nippen. 

Ze is serieus en als ik er over nadenk, kan ik niet anders doen dan haar gelijk geven. Bijna Sint Nicolaas, nog even en het is kerst 2015, drie keer zuchten en we zitten in 2016. Praat je vandaag over ‘rode zeevonk’ en een zeezwemverbod, dwarrelt morgen de ‘witte sneeuw’ uit de lucht en komt er weer geen Elfstedentocht.

Vanaf volgende maand liggen ze er weer, de pepernoten, moet je de chocoladeletters van je keus vast gaan inslaan, zeker als je een Xavier in huis hebt, of een Yfke, bij een Quinten moet je helemaal haast maken, want die maken ze altijd maar één keer.  Wat dat betreft zitten we hier safe! Al drie keer de M van Mama. Zij zijn er tot het bittere einde … 🙂

kerstbalKerstfolders

De eerste folders, tot aan de rand gevuld met kerstpakket en kerstgeschenk, ze worden nu gedrukt. De mailbox uitpuilend van kerstaanbiedingen. Premature kerstgedachtes zullen het scherm vullen. Ach erm. “Kerstmis staat in het teken van geven en nemen,” en “Een van de vele tradities is natuurlijk het geven van een geschenk aan relaties en medewerkers.” Is dat zo? Jarenlang werkte ik voor een HBO-instelling, waar men van het principe uit ging: “Van geven gaat de kat dood……” en in het vaandel stond met potlood “Geven is de kat op het spek binden!”. En daar hielden ze zich onverbiddelijk aan vast. Vijftien lange jaren, vele studenten – young professionals nu – verder, een kerstpakket, dat hoorde niet bij het gedachtegoed. En voor een ‘Letter’ waren we  blijkbaar te oud.

Kerstgeschenken

In ieder geval, de kerstshowrooms – ze poppen straks weer up, (Een geweldig concept is dat “Pop Up” trouwens.) De geschenken liggen tot aan de nok toe opgestapeld! Veel prullaria waar we met zijn allen niets aan hebben maar daar gaat het niet om …. daarmee houden we onze plaats op het CO2 podium.

Als  je geluk hebt is je kerstmandje wel gevuld met een wijn op stand,  een kistje Bordeaux, een doos vol Champagne, een magnumpje hier en een bouteille daar. Maar misschien wordt het een ‘Gemischter Satz’! Je pakket dan, want van die Oostenrijkse wijnen kun je heel gelukkig worden. Van alles wat, een flesje olie, wat knabbeltjes, een boxje zeezout, wat onbestemde saus, een groen theetje, twee soepkommen.
Het servies dat ongemerkt je huis in komt maar waar je niets aan hebt. Leuk twee soepkommen erbij, hele gave echt waar, maar ja… we zijn hier met z’n vijven! Leuk een trendy flesopener, want ik heb er pas zestien. Wauw een prachtige tas, maar ai ai ai, wat jammer, het logo van de zaak staat er op 🙂

‘Acta est fabula’

Nou ja, we zijn er nog niet, het is ‘pas’ augustus, dus inkopers van Nederland, je hebt nog heel even de tijd om dit jaar met iets goeds uit de hoek te  komen. Onthoud het, twee keer knipperen met je ogen en het is zover,  zo gaat dat in het leven!

 happy-notes