Made in Italy – Zuid-Italiaanse wijnen /1

Made in Italy – Zuid-Italiaanse wijnen /1

In de mailbox het truffelbericht van Michéle Usai.  “Buongiorno!

Het seizoen van zomertruffel is duidelijk begonnen. Dankzij de voldoende vochtig grond en de krachtige zomerzon blijft de Tuber Aestivum Vitt goed ontwikkelen. De adering is mooi donker en de geur vertelt ons waarom de zomertruffel zo geliefd is. De vraag is enorm groot want vele truffel verwerkende bedrijven doen nu hun inkopen voor verwerking van salsa’s of andere specialiteiten. Hierdoor valt het niet mee om iedereen tevreden te stellen. De natuur produceert niet, de natuur geeft. Wij, die truffels op hun culinaire eigenschappen weten te waarderen, zijn dus afhankelijk van die natuur en van degenen, die met alle respect voor die natuurlijke omstandigheden de truffels zoeken.”

IMG_0344Dit lezend ben ik terug in Italië waar ik in Piemonte vorige maand zoveel geweldige wijnen heb geproefd. En dan echt van autochtone rassen zoals de nascetta en de pelavarga bijvoorbeeld. Maar ook bij de wijnworkshop ‘Borsa Vini – Wijnen uit Zuid-Italië waar ik met oudcursiste en wijnvriendin Ageeth – inmiddels vinoloog i.o. – vooraan zit met onze neus bijna onder de tafel van Hein Sas en Oda van Stekelenburg die ons in krap twee uur tijd 22 wijnen laten slurpen, proeven en uitspugen.

De beurs ter vermeerdering voor de interesse voor Zuid-Italiaanse wijnen wordt georganiseerd door het Italian Trade Agency. Een overheidsinstelling die zich ten doel heeft gesteld de export van het Made in Italy te bevorderen onder andere door een vakbeurs als deze. Overigens valt niet alleen wijn onder hun interesse- en activiteitengebied.

IMG_0382De deelnemende bedrijven komen uit Apulië, Calabrië, Campanië en Sicilië. Terug van weggeweest voor mij, immers net vorige week de rondreis door het Siciliaanse ruige landschap gemaakt. Geweldig! Door onze reis en mijn trip naar Piemonte de maand ervoor ben ik me goed bewust van de verschillen in wijnlandschap en ideeën binnen de Italiaanse regio’s!  Waar men in Piemont supertrots is op autochtone rassen als barbera, maar ook ruché en pelaverga, als cortese maar ook erbaluce, arneis en het bijna uitgestorven ras: nascetta! Daar kijkt de sommelier van een restaurant in Taormina mij wat curieus aan als ik perse wijn van druiven als inzolia, catarratto of zibibbo wil proeven. Grillo? Hij draait nog net niet met zijn ogen!
Hij meent dat het toch veel interessanter is om zijn Chardonnay-Viognier te proberen! Mij zo de stellige overtuiging mee gevend dat commercie op de eerste plaats komt. Maar, ben je dan wel zo slim bezig als je de zoveelste internationale druivenfabriek gaat worden?

sicilie1De wijnproducenten die op de beurs staan, gaan denk ik wel voor autochtoon! Zo heeft Agricola San Matteo uit Puglia een witte wijn van bombino bianco bij zich. 100% autochtoons Italiaans. In Wine Grapes lees ik dat de naam staat voor kleine bom. Waarschijnlijk vanwege de vorm van de tros. Hoewel het zeer waarschijnlijk Pugliaans is, heeft de Ottonese uit Lazio dezelfde DNA. Alleen wijn van de betere wijnmaker geeft je het exotisch wijnplezier waar deze druif toe in staat is! Dus het is noodzaak te weten wat je kiest. De wijn van San Matteo kan mij wel bekoren. Zoet rijp fruit met een kruidige smaak. Een fijn zuurtje. Niet agressief. Slechts 4000 wijnen komen van deze wijngaarden per jaar.

Deel 2 over de Borsa Vini – Wijnen uit Zuid-Italië volgt morgen.
Op donderdag 24 september is er een Masterclass over de autochtone rassen van Italië. Hiervoor kan al ingeschreven worden! Aanmelden kan hier.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/