Made in Italy – Zuid-Italiaanse wijnen /2

Made in Italy – Zuid-Italiaanse wijnen /2

De wijnproducenten die op de beurs staan, gaan denk ik wel voor autochtoon! Zo heeft Agricola San Matteo uit Puglia een witte wijn van bombino bianco bij zich. 100% autochtoon Italiaans. In Wine Grapes lees ik dat de naam staat voor kleine bom. Waarschijnlijk vanwege de vorm van de tros. Hoewel het zeer waarschijnlijk Pugliaans is, heeft de Ottonese uit Lazio dezelfde DNA. Alleen wijn van de betere wijnmaker geeft je het exotisch wijnplezier waar deze druif toe in staat is! Dus het is noodzaak te weten wat je kiest. De wijn van San Matteo kan mij wel bekoren. Zoet rijp fruit met een kruidige smaak. Een fijn zuurtje. Niet agressief. Slechts 4000 wijnen komen van deze wijngaarden per jaar.

siciliepinokkioCoppi staat hier met wijnen van de Aleatico. (onder andere.) Een druif waarvan de Grieken denken dat zij deze in Toscane introduceerden. Wellicht komt de naam van ‘Luglio’ de maand juli waarin de druiven rijpen, maar in ieder geval heeft DNA onderzoek uitgewezen dat de druif niets met de Griekse varieteit Liatiko te maken heeft. (Wine Grapes).

Vanuit Calabrië stelt Casa Vinicola Crisera de wijnen ten toon. We proeven de IGT Nerone di Calabrië 2011. Een wijn van 70% nerello calabrese en 30 % sangiovese. Deze nerello calabrese is het zelfde als de Siciliaanse mascalese. De beruchte maffia van Sicilië echter schijnt een prinsje te zijn vergeleken bij deze van Calabrië. Maar dat terzijde.
De laatrijpende druif, soms pas in november, vind je veel terug op de hellingen van de Etna.
Ook in Calabrië wordt de wijn op steile terrassen verbouwd. Geen makkelijke oogst. De soms wel acht noodzakelijke rondgangen door de wijngaard ten tijde van de oogst, maakt de wijn tot een kostbaar product. Echter nerello rijpt heel ongelijkmatig. Per jaar komen er zo’n 25.000 flessen  van deze wijngaarden. De neus vinden we wat matig, de smaak is krachtig. In de afdronk proef ik chocolade tonen.

SicilieautootjeVanuit Napels is het familiebedrijf Enodelta – The Vesuivo in a bottle gekomen. Zij zijn absolute dragers van het Italiaanse druiferfgoed. Ze zetten zich in om inheemse druiven te beschermen. We proeven de DOC Lacryma Christ del Vesuvio Rosso ‘ I Nobili del Regno di Napoli. De wijn met rode schoentjes, of te wel Piedirosso, geblend met 20% Agianico. De eerste indruk van de kleur van de wijn is Beaujolais. Ook het melkzuur, het rode fruit in de neus wijzen wat voorzichtig in die richting. De tannines zijn zacht en rijp, Smakelijk!

Het familiebedrijf Cignomoro legt zich toe op het maken van wijnen van autochtone rassen zoals bijvoorbeeld de vergeten druif minutolo.

De Fonzone familie uit Campanië begint in 2005 een project in Paternopoli. Hier komt nu de DOC Irpinia Fiano ‘Sequio’ vandaan. Van 100 % fiano. De wijngaarden liggen op ongeveer 350 meter hoogte. Na de voorzichtige handpluk van de druiven worden ze in kleine kistjes snel naar de vergistingskuipen gebracht. Hier worden ze vervolgens zacht gekneusd en dan vergisten deels op RVS en deels op hout. Batonnage en rijpen, dan nogmaals 9 maanden rijpen op de fles en de baby is klaar. De bleekgele wijn heeft een wat rokerige toets. Heel aangenaam!

IMG_0224Oinotria! Ik houd van dit land! Deel 1 over Zuid-Italiaanse wijnen vind je hier! Gaat mijn volgende reis dan naar Puglia?

Op donderdag 24 september is er een Masterclass over de autochtone rassen van Italië. Hiervoor kan al ingeschreven worden! Aanmelden kan hier.

truffels michele PS: De truffelprijzen voor week  24   2015: Tuber Aestivum Vitt., zomertruffel, bolletjes tussen de 15 – 100 grams, € 17,– per 100gram