Madeira by Beute

Madeira by Beute

Een masterclass wijn is één ding, een masterclass Madeira by Beute is iets heel anders 🙂 Dat zullen de gasten van Studio Smaak van Wijn die deze week in de gelegenheid waren aan te schuiven in het ‘proeftheater’ aan de grote tafel, met stelligheid beamen! Niek Beute las voor uit eigen werk! Heel inspirerend!

Zeker dat er in 2015 een vervolg komt op deze avond. Een verdiepingsslag in Madeira!  En deze avond wordt begin 2015 herhaald, voor zij die op de wachtlijst stonden en ook zo graag hadden willen aanschuiven!Processed with Moldiv

Madeira – een tot de 15de eeuw onbewoond eiland. Madeira – het Portugese woord voor hout. Madeira –  eiland in de Atlantische oceaan dat feitelijk dichter bij Afrika ligt dan bij Portugal. Een ‘saai’ eiland, vol bloemen, bomen en bossen en wonderschone, ontroerende wijnen!

Vanaf 1461 begint men hier met de aanleg van de Levadas. Een uniek netwerk van smalle irrigatiekanalen door de bergen, die over het hele eiland zijn aangelegd. Vanwege de steile noordkust is de kolonisatie van het eiland begonnen aan de minder steile zuidkant, waar ook de hoofdstad Funchal ligt. Het water vanuit de bergen in het noorden wordt via de levada’s naar het relatief droge zuiden gebracht. In 1470 worden de eerste wijnstokken gepoot!

Het klimaat is subtropisch en de invloed van de koude golfstroom is waarneembaar. Hierdoor komt erop Madeira geen extreme hitte voor. Het koude zeewater aan de noordkant zorgt voor een behoorlijke luchtvochtigheid op het eiland. Het zuiden daarentegen heeft te maken met warme wind afkomstig van de Sahara. De jaarlijkse temperatuur schommelt tussen de 16 en 22 graden. Omdat Madeira in feite een vulkanisch eiland is – ontstaan door een vulkaanuitbarsting in de Atlantische oceaan – is het enorm vruchtbaar, maar vormt de bodem tevens de basis vormen voor de enorm hoge zuren in de druiven!

De druiven die gebruikt worden voor de wijn van Madeira:

Sercial voor wijn met minder dan 25 g restzoet
Verdelho voor wijn tussen 17 en 40 g restsuiker 
—
Boal tussen 40 en 60 g restsuiker 
—
Malvasia(Malmsey) voor wijnen met meer dan 60 g restsuiker

MadeiraZIj worden in pergola’s verbouwd, zodat op de grond ruimte is voor vormen van landbouw. De druiven worden met de hand geoogst. De malvasia gaat als eerste, de sercial als laatste! Ze vergisten tussen de 25 en 30 graden tot uiteindelijk een wijn met zo’n 17% alcohol – na versterken – kan ontstaan. Deze wordt dan opgeslagen in houten vaten van 480 liter. Die vervolgens ter rijping gelegd worden in warme ruimtes. De zogenaamde estufa’s.

Voor de stijlen zijn er verschillende smaakaanduidingen:

Dry of Seco

Medium-Dry of Meio Seco

Medium-Sweet of Meio Doce

Sweet of Doce

Inmiddels is er een vijfde druif op Madeira, de tinta negra mole. Deze heeft (nog) geen eigen stijl. Maar dat dat gaat veranderen, schijnt zo te zijn. Opmerkelijk is verder de gestencilde fles. In plaats van het oogstjaar op een etiket zijn naam en huis direct op de fles gedrukt. Een indrukwekkend gezicht.

Ben je geïnteresseerd in de Madeira MC 2017? Stuur een mailtje naar [email protected]. Dan laten we je het weten zodra de definitieve datum bekend is!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/

Bewaren

Bewaren

Bewaren