Mandy's kookcolumn

Kookcolumn door: Mandy de Jong

Wat zijn we in onze nopjes! We hebben niemand minder dan Mandy de Jong kunnen strikken om af en toe eens een column op Smaak van Wijn te plaatsen. Een beetje kakelen in de keuken dus. Over het reilen en zeilen van haar Kookwerkplaats in Soest! Over recepturen en baksels. Koekjes en grapjes. Producten en kennis.

IMG_9071Koekjes bakken kan iedereen zul je denken. In grote lijnen klopt dat ook wel. Iedereen kent een moeder, een oma, een buurvrouw of een vriendin waar het altijd zo lekker ruikt als je daar de keuken instapt. De geur van verse appeltaart komt je  tegemoet. Geheime bakrecepten liggen daar aan ten grondslag en als je vraagt om kopietje, nou, dat krijg je dan mooi niet! “Het is heel makkelijk hoor,” zeggen ze dan. Om vervolgens in een rap tempo de ingrediënten er uit te gooien. Je probeert geconcentreerd te luisteren om net als bij omroep Max het thuis  snel even op te kunnen schrijven. Maar steevast is dat een verloren zaak. Want of je bent wat vergeten, of de bakster heeft stiekem  een onderdeel, een ingrediënt niet genoemd. Daar zit je dan met je in elkaar geplofte soes, je verbrande bruine kersentaart of je bikkelharde brood. Balen!

Ik zelf kreeg al jong de smaak te pakken! Simpelweg thuis bij mijn moeder in de keuken. Die bakte wat af en ik rende er achteraan als dreumes met een klein schortje voor. Op de stoel staan en mixen maar. De boter afwegen, de eieren splitsen. Langzaam maar zeker kreeg ik het onder de knie. Het bleef niet alleen bij koekjes. We bakten hartig gebak, maar ook vruchtenbrood, strudels met notenbeslag. Ik vond het allemaal even leuk.
In de Kookwerkplaats heb ik niet voor niets een kookworkshop met Kerstlekkers op de agenda staan. Deze les beslaat alles; van kerstcake, feestelijke kersthapjes en eetbare presentjes en heel veel ander lekkers. We bakken met zijn allen. Er wordt geen product  vergeten 🙂 Resultaat verzekerd!

Heeft u er weleens over nagedacht dat veel koekjes vaak een bijnaam hebben? Zo heb je de Hollandse zebra’s en de Jan Hagel. Het Mariabiscuitje en het Bokkepootje! Honinghartje, huzarenkoekje en cantuccini. Wist je dat deze laatste koekjes vroeger  door de Italiaanse vrouwen in Toscane gebakken werden om ze vervolgens in hun eigen gemaakte vin santo te dopen?
Ik heb vandaag ook koekjes gebakken, maar doop ze maar niet in je wijn. Daar zijn ze niet zo geschikt voor. Elegante koekjes met een delicate naam: Madeleines! Ik deel het recept heel graag met jullie! Succes!

madeleines à la Mandy

==============================================================================

Mandy de Jong In haar eigen kookwerkplaat, een professionele ruimte  in één van de mooie wijken van Soest, vlak achter tennisbaan Soestdijk is Mandy als een vis in het water. Je komt binnen, precies in het midden waar de garderobe zich bevindt, rechts ga je de keuken in met een grote kachel en allerhande zwaar werk keukenapparatuur. Links kun je in een gespiegelde ruimte aan een grote tafel lekker hangen en koffie leuten, maar hij is voornamelijk bedoeld om aan te eten.
In Mandy’s Kookwerkplaats leer je bakken en koken. Daar is hij voor gemaakt!