Meerlust Estate om te bewaren

Meerlust Estate om te bewaren

Soms heb je dat weleens, dan ben je bijna stil van een wijn, omdat je gewoon – met je verstand er niet bij kan dat zoveel smaak in één fles gevangen kan worden. In Zuid-Afrika maakten we dat nogal eens mee. Waarbij we tegelijkertijd verrast en verbluft raakten door de elegantie, maar tegelijkertijd de kracht van de wijn.

Daarom vandaag welkom bij Meerlust Wine Estate! Meerlust Estate is sinds 1756 de trots van de familie Myburgh. Inmiddels is de achtste generatie Myburgh bij name Hannes aan het roer gekomen. Het zeventiende-eeuws monument Meerlust is in goede handen.

logo zuidafrikaMeerlust, met haar historische landhuis, klassieke wijnkelder, familie begraafplaats, duiventil en bird sanctuary is gelegen vijftien kilometer ten zuiden van Stellenbosch, met de blauwe halve maan van False Bay op slechts vijf kilometer afstand.

De wijnen worden uitsluitend gemaakt van druiven verbouwd op het eigen landgoed. In de zomer waait er een verfrissende wind vanaf de oceaan en ’s avonds zijn er de nevels van de kust om af te koelen de wijngaarden af te koelen. De druiven rijpen langzaam, in een volle en rijke Hutton en Clovely bodem (volledig vergaande en verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel.) waardoor een ultieme hoogte van concentraat ontstaat.

Het verhaal achter de naam Rubicon is bijzonder en gaat ver terug in de geschiedenis! “Alea iacta est”  De teerling is geworpen, wordt Julius Caesar verondersteld gezegd te hebben in 49BC toen hij zijn troepen naar Rome leidde. De cruciale grens van de oude hoofdstad was de rivier Rubicon en het besluit om deze over te steken, betekende dat er geen weg terug was.

Ook Nico Myburgh, de vader van Hannes, overkwam een dergelijke ervaring toen hij – na een vakantie in Bordeaux – besloot een andere koers te varen in het maken van de wijn. De Bordeaux had hem dermate geïnspireerd en overtuigd dat zij gelijke wijnen zouden kunnen maken, dat hij een hele nieuwe stijl van wijnmaken initieerde! Gelijk aan de Bordeaux.

Naar zijn mening waren er vele overeenkomsten. Beide hebben een klimaat, gekenmerkt door de verkoelende bries van de zee. Daarnaast hebben beide een gelijke bodemstructuur, samengesteld uit gesplitst graniet en klei.
In 1980 kondigde hij na verscheidene jaren van experimenteren samen met wijnmaker Giorgio Dalla Cia, de geboorte van de nieuwe wijn. Met verhoudingen van 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en 10% Cabernet Franc, was er een nieuwe stijl van wijn ontstaan in Zuid-Afrika. En zoals ten tijde van Caesar, no escape – geen weg terug. De Rubicon!

Nieuwsgierig? Bij ons in de studio te verkrijgen 🙂