Megavino in Brussel

Logo_Megavino_2013Megavino in Brussel draait ook in 2013! Van 18 tot en met 21 oktober. Ook voor Nederland beslist de moeite waard. Vanuit het midden van het land op zo’n kleine twee uur afstand. Een lustrumeditie dit keer! En deze 15de Mega heeft natuurlijk  zoals altijd een thematisch gastland in huis.

Met Spanje hebben de organisatoren alvast een ‘dikke vis’ weten te vangen. Spanje is immers niet alleen het grootste wijnland qua oppervlakte, het is bovendien de 3e grootste producent wereldwijd en ook in België zit de verkoop gevoelig in de lift.

Op Megavino pakt Spanje met een totaalconcept uit: alle regio’s zijn nagenoeg vertegenwoordigd maar er is bijzondere aandacht (met een aparte tasting bar) voor de cava of zeg maar dé bubbelhype in Vlaanderen, voor bodega’s die zich gespecialiseerd hebben in wijntoerisme, leuke workshops rond wijn en gerecht in de tapasbar, en een ruime en fraai aangeklede degustatiezone waar de klok rond becommentarieerde proeverijen georganiseerd worden.

Daarnaast zijn opnieuw alle ‘vaste waarden’ vertegenwoordigd. Frankrijk neemt met meer dan 100 aanwezige producenten de grootste oppervlakte voor zijn rekening en heeft ook een eigen ingerichte degustatiezone waar 4 dagen lang ‘non stop’ proeverijen en workshops georganiseerd worden.

IMG_6313Italië vult die top drie aan. Sicilië is de absolute blikvanger maar ook regio’s als Pisa (Toscane), Asti (Piemonte), Puglia, Alto‐Adige, Veneto tot zelfs het kleine Molise zakken met een sterke vertegenwoordiging naar Brussel af.

En uiteraard zijn de klassiekers als Oostenrijk, Duitsland, Californië, Bulgarije, Luxemburg , Chili, Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid‐Afrika weer pertinent aanwezig. België zelf ontbreekt geenzins. Ze is dit jaar voor de tweede keer aanwezig. Ditmaal met een dozijn aan wijnbouwers.

Uitkijken wordt het ook naar de voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Hongarije of Slovenië die Brussel ontdekt lijken te hebben. Nog opvallend dit jaar: delegaties uit Georgië en voor het eerst ook koosjere wijn op Megavino. Andere blikvanger wordt het paviljoen van Belgische wijnbouwers, niet alleen in Frankrijk maar ook landgenoten die in andere landen wijn maken. Ze zijn met een twintigtal, een absolute première!

Er is razend veel te doen voor de bezoekers van de MV. Vier dagen lang ‘free tastings’ aan de proeftafel bij de verschillende paviljoenen. Maar ook begeleide proeverijen, workshops en wedstrijden over  het beursgebouw verdeeld. Op de Megavino site vind je alles uitgebreid besproken.  Op maandag gaat alle aandacht naar de professionele bezoeker. Die kan in de verschillende zalen diverse mini expo’s bijwonen waar tal van nieuwe producenten  – die op zoek zijn naar een Belgische, wellicht ook Nederlandse vertegenwoordiging –  hun wijnen voorstellen. Ook dit programma staat op de website.

openingstijden megavino