Mencia is geen cabernet franc

Mencia is geen cabernet franc

Vraag de gemiddelde wijnliefhebber welke wijnen uit Spanje hij of zij graag drinkt en veelal zal Rioja of misschien Cava het antwoord zijn. Is natuurlijk ook helemaal niets mis met zo’n fijne rode Crianza, Reserva of Gran Reserva uit de streek rond Logroño en Haro. Maar naast deze rode ‘vruchten’ van onder andere natuurlijk de tempranillo druif is er zoveel, zoveel meer onder de Spaanse druiven te vinden.

Weleens gehoord van mencia? In het noordwesten van Spanje speelt hij beslist een grote rol! De laatste jaren is het klimaat in Oost- en Zuid-Spanje gestaag warmer geworden. Tegelijkertijd zijn frisse wijnen, niet alleen wit, steeds interessanter geworden.  Een uitnodiging voor de wijnen uit het koelere, vochtige noordwesten van Spanje.

Wil je dit gebied bezoeken, dan kun je natuurlijk met de auto gaan, maar je kunt ook het vliegtuig nemen. Er zijn verschillende maatschappijen die een rechtstreekse vlucht naar Santiago de Compostela aanbieden. Ter plekke kun je dan een auto huren.

Terug naar de druif mencia. Die vind je niet in het meest westelijke deel, Ribeiro maar ga je meer landinwaarts richting Ribeira Sacra, Valdeorras en Bierzo, ja, daar kom je hem volop tegen.

Ribeira Sacra maakt één van Galicië’s meest interessante wijnen. Op een locatie met bijna onmogelijke steile leistenen terrassen boven de rivieren Sil en Miño. De fruitig geurende mencia is hier de beste rode druif. Tevens voorkomend in de kleine regio Monterrei, waar verder veel wijn wit is, gemaakt van godello. Ook Valdeorras heeft een naam gevestigd met stevige, geurende witte godello, die bijzondere fijne cépagewijnen kan opleveren, waard om te rijpen. Maar de mencia zul je hier ook zeker aantreffen.

Voor veel Mencia wijnen moet je naar Bierzo! Inmiddels staat er in dit noord-westelijke gebied van Spanje al meer dan 8500 ha aangeplant. Voorheen dacht men dat de mencia gelijk was aan de cabernet franc, maar inmiddels heeft de wetenschap genoteerd dat de Jaen du Dão  hetzelfde is als de mencia is en cabernet franc geen gelijk DNA-materiaal heeft.

mencia

Er zijn hier veel wijngaarden herontdekt. Vergeten wijngaarden op steile leistenen hellingen. Lage productie geeft de wijn haar huidige reputatie!

Wat doet de mencia in het glas! Dat zal je verbazen. Geen zwaar houtbommetje hoor. Fris en fruitig. Met mooie zuren. Het is er wel, elegante houtgerijpte Mencia, die makkelijk wat jaren door kan rijpen. De schil van de druif is dun, de tannine is stevig, Pinot Noir looks lachen je soms toe.

Een uitstekend voorbeeld: de wijnen van Telmo Rodriguez. Een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Spanje.  Zo maakt hij in Valdeorras een fantastische wijn van de mencia. Verrassend!
Gaba do Xil van mencía-druif, wijngaarden in het binnenland maar met invloeden van de Atlantische Oceaan.  Rodriguez werkt met oude ‘bush-vines’, lage zelfstandige struikjes. De bosjes staan verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Iedere struik vindt zo voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. De wortels gaan diep om vocht te vinden. Het komt de kwaliteit van de druiven ten goede. Een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit.

 
Wijnschakelprogramma