Weekeindemenu voor buiten

Weekeindemenu voor buiten

Buiten eten
Dit weekeinde gaat het er van komen! Dineren in de tuin of op het balkon, dat moet toch lukken. Ik weet het zeker. Daarom een makkelijk menu en wijnen die bijzonder zijn.
Thuis buiten eten is een van onze favorieten. Je hebt van die lome, warme avonden waarbij je tot diep in de nacht rond de tafel kunt blijven zitten, zonder dat het afkoelt.
Dat zal dit weekeinde misschien niet helemaal zo zijn, dan maar een vestje aan of de buitenkachels. Vanochtend valt Elle Eten op de deurmat. Het blad is dit jaar werkelijk in zijn jasje gegroeid. Daar krijg je keukenenergie van! Het wordt steeds beter. Lekker dik, veel recepten, prachtige foto’s en stevig papier. Handig als je het in je keuken moet openslaan.  Zeker een aanrader! Ik kook er graag uit. Informatief en inspirerend. Het geeft genoeg te doen in de keuken in de komende maand. Met plezier.

Menu en wijnen
Ons menu met wijnen voor morgen is eigenlijk prima voor te bereiden. En zo’n lange avond nodigt uit tot het drinken van de mooiste wijnen! Smaakvol en elegant. Passend bij je gerechten, vooral lekker. Natuurlijk kun je simpelweg voor één mooie gaan! Wij doen dat graag. We leerden het in Italië  bij de ‘Italiaan thuis’ en het bevalt nog steeds. Voor dit menu met wijnen komen er drie uit de kast van Society Wijn Shop Smaak van Wijn. Misschien niet de meest voor de handliggende 🙂 Wij doen het graag een beetje spannend.  Het menu waar we voor gaan is als volgt:

Salade van gegrilde geitenkaas

Kalfsentrecôte met Roquefortsaus

Cappuccino-parfait

cappuccino-kopjesHet toetje!

In 1996 is onze jongste geboren. Een zomers kind. Een zonnig kind. Nog altijd! Geen twee weken oud of hij ging dagelijks mee de keuken in van ons restaurant waar hij zich op de werkbank in de maxi cosi  slapende hield. Vanuit die periode stamt de Cappuccino – parfait. Tijdens deze zwangerschap raakte ik verslingerd aan ijs. Normaal gesproken ben ik geen ’toetjesmens’ maar in die periode haalde de ijsverkoop dank zij mij alle records! Met name witte magnums, daar ging ik helemaal voor uit mijn dak. Maar ook deze parfait, naar een recept uit de Horeca-Entree bracht me in extase 🙂

Je maakt hem van 1 ei, 125 cl  room, 1 kop sterke koffie, 30 gram suiker, 1 lepeltje koffielikeur.
De koffie kook je in tot een/derde. De eidooier klop je boven (niet op!) het vuur tot hij lauwwarm is en hier giet je vervolgens, als het afgekoeld is, de koffie en de likeur aan toe. De room klop je stijf en zet je in de koelkast tot gebruik. Het eiwit klop je stijf met de suiker. Tot slot spatel je eerst de slagroom door het koffiemengsel en uiteindelijk het eiwit. Je gebruikt hier natuurlijk mooie cappuccino koppen voor die je vult en wegzet in de diepvries.  Als je het gaat serveren, gebruik dan je creativiteit om er een echte, maar ijskoude cappuccino  van te toveren. (Geslagen room, cacao, koffieboontjes….)

Roquefortsaus

Bij de kalfsentrecôte serveer je een roquefortsaus. Dit is misschien het makkelijkste deel. Je hebt bouillon nodig, een mooi stuk roquefort en koksroom. De kaas verkruimel je in de hete bouillon, zodat het op het vuur kan versmelten. De room klop je er doorheen zodat er een volle romige saus ontstaat. Tja, sorry, moeilijker kan ik het niet maken.
marakeukenGegrilde geit

Als je bij de beste slager geweest bent, ga je naar een goede kaasboer waar je geitenkaasjes gaat kopen. Ze moeten onder de gril stand houden! De kaasjes worden gemarineerd in een mengsel van olijfolie met Provençaalse kruiden als rozemarijn en tijm. Laat dit een dag marineren, afgedekt in de koelkast.  Als je de kaasjes uit de marinade haalt en onder de gril zet, voeg je honing, mosterd en witte citroen-azijn aan toe. Klop tot het een lobbige dressing. Op de borden leg je vervolgens wat krulsla en wat wilde spinazie. Gegrild kaasje er op, dressing naar smaak. Een topper.

 

glaswerkDe wijnen tot slot, maar niet tenminste!

Bij de geitenkaas komt de Griekse wijn van moschofilero druiven in een ‘Blanc de Gris’ versie zeer tot zijn recht. De wijn komt van de Peloponnesos. Deze volle droge witte wijn van Tselepos Estate sluit naadloos aan bij het krachtige voorgerecht.

Bij het kalfsvlees zet ik de Lagrein uit Alto Adige op tafel, lagrein is een blauw druivenras uit Süd -Tirol, maar naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit Val Lagarina in Trentino. Het is een kruising van teroldego en een onbekend ras. Deze druif wordt wel vaak geblend met schiava. Bij Tenuta Niedermayer gaat hij op de cepagetoer,  meer dan fantastisch!
En dan, de cappuccino! Wat schenk je bij de cappuccino. Mijn gedachten gaan direct naar Zuid-Afrika. Naar het huis Delheim. Met handgeplukte rieslingdruiven van de Simonsberg in een mooie compositie. Krachtig, natuurlijk zoet, mooi evenwicht door frisse zuren en een lange afdronk. De intense, goudgeel gekleurde Edelspatz!

Enjoy!

PS in juli en augustus geldt bij Society Wijn Shop Smaak van Wijn: ‘drie wijnen halen, twee betalen’.