Met Kerst gaan we aan de Pesto-Pasta

Door: de Kookredactie

“Kook dit  jaar het Kerstdiner moeiteloos thuis! Vanaf eind augustus tot het half december plaatst Smaak van Wijn met zekere  regelmaat recepten en wijnen voor de december feestmaand culminerend in één ultiem Kerstdiner aan je eigen eettafel! Wijnvoorstellen, gerechten worden benoemd, recepten neergeschreven. Makkelijk om te maken. Het is namelijk vaak de voorbereiding waar het op aankomt.”

ascherhof_weinbergVandaag is het uitgangspunt Italië! Een voorstel voor het tussengerecht. Gigantisch lekker en ook weer zo goed van te voren klaar te maken, want dat moet zijn!
Kerst is feest. Gezellig met z’n allen rond die plek die bij  jouw in huis het gezelligst is. De keukentafel of misschien zit je buiten onder de warmhoudlampen op de veranda. Het maakt niet uit. Het gaat om de voorbereiding! De ultieme ‘mise en place’.

We drinken er de voor ons in dit geval gave wijn uit de Alto Adige bij! Lagrein Gries van Niedermayr bijvoorbeeld. Donker als de nacht! Zacht als fluweel. Kruidig en vol fruit, want hij mag niet te oud zijn! Genieten!!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=g5V3mJEE6bw&w=560&h=315]

Met dit vegetarische tussengerecht (vier pax)  ben je snel klaar! Je snippert twee rode uien en een teentje knoflook die je voorzichtig fruit.  Niet laten verbranden he! Vervolgens voeg je een bakje geroosterde pijnboompitten toe, allemaal voor te bereiden. Als je het gerecht gaat afmaken roer je een bakje verse groene pesto door het uimengsel terwijl je ondertussen in een pan  (al dan niet met olijfollie :))* de pasta – al dente – kookt. Bezuinig niet op de kwaliteit pasta als het niet echt nodig is. Er zit een groot verschil tussen ‘pasta’ of de goedkope supermarktfliebeltjes.

De saus kun je nu afmaken met mozzarella bolletjes (buffel) en tot slot twee handen vol wilde spinazie of rucola!

Gebruik diepe borden. Lepel de pesto over de pasta! Succes verzekerd als je on top nog wat Parmezaan schaaft. ( maar ook niet op bezuinigen, want dan eet je plastic).

*Wel of geen olijfolie in het kookwater van de pasta? Nou, helemaal lekker zelf weten. In ieder geval niet je dure ‘extra vierge’. Olijfolie meekoken tegen het plakken, is niet zinvol. Dat helpt namelijk niet. Maar het voorkomt wel een schuimlaag tijdens het koken! Dat is ook weer handig.